2024. június 16. - Jusztin

Az átláthatóság társadalmi kívánság

Társadalmi igény az átláthatóság, ezért az állami tulajdonú gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tétele a politika kollektív érdeke.
2009. október 21. szerda 06:38 - HírExtra
A javaslat Tóbiás József elmondása szerint átlátható, nyilvános és teljesítményhez kötött gazdálkodást eredményezne az állami cégeknél, de szeretnék, ha a szabályozás az önkormányzati tulajdonú vállalkozásokra is érvényes lenne.

Szabályozni kívánják a cégek felügyelőbizottságainak (fb) és igazgatóságainak (ig) létszámát, illetve a tagok, elnökök fizetését is, mert fontos, hogy nyilvánossá tegyék a belső munkaszervezetet és a javadalmazásokat is - fogalmazott a szocialista politikus.
Ezzel kapcsolatban kifejtette: csak egy igazgatósági és fb-tagság után lehetne fizetést kapni, aki ennél többet szeretne vállalni, az a javaslat szerint ezt csak társadalmi munkában tehetné meg.

Elmondása szerint hat hónapban szabnák meg a végkielégítés maximális összegét, a felmondási idő pedig legfeljebb 3 hónap lehetne. A titoktartási passzust csak abban az esetben alkalmazhatnák az állami cégek, ha az adott társaságnak van a piacon versenytársa - fűzte hozzá.

A cégek vezető tisztségviselőinek javadalmazásáról szólva elmondta: a korábbi rendelet - amely közlése szerint a köztulajdon védelmét erősíti - annyiban egészül ki, hogy több vezető beosztású munkavállaló bérét és juttatásait kellene nyilvánosságra hozni.
Biztosítani kívánják a javaslattal azt is, hogy a zártkörűen működő részvénytársaságoknál kötelező legyen felügyelőbizottságokat alakítani, ennek létszámát pedig a jegyzett tőke határozná meg - mondta Tóbiás József.

Kiemelte, hogy a koncepcióval a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű civil jogvédő szervezet is egyetértett.

Tóbiás József szerint a törvényre szüksége van a Parlamentnek a politikai bizalom helyreállításához, ezért elfogadása kollektív érdek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását