2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kétéltű repülőgép készül

Kína 2013-ra megépíti első nagyméretű kétéltű repülőgépét, és 2015-ben megkezdi sorozatgyártását - adta hírül a kínai sajtó kedden.
2009. október 20. kedd 10:41 - HírExtra
A légi jármű az Airbus 320-as méretéhez lesz hasonló. Vészhelyzetekben kívánják bevetni, illetve olyan katonai feladatokat kap, amelyek teljesítése nehéz vagy nem lehetséges a jelenlegi flottával.

A kínai légi ipari egyesülés (AVIC) sajtóközleménye szerint Kína korábban már gyártott nagyobb hidroplánokat, és kisebb kétéltű repülőket, de az új gép sokkal alkalmasabb lesz például erdőtüzek elleni bevetésre, hosszú távú tengeri mentésekre, esetlegesen tengeralattjárók elleni küldetésre.

A hatóságok remélik, hogy a földről és vízről egyaránt felszállni képes gép széles körűen bevethető lesz erdőtüzeknél, amelyeknél a fák tetejétől számított 30-50 méter magasból végzett oltás rendkívül hatékony. Kínában évente legalább 10 ezer erdőtűz van.

Az új gép turbólégcsavaros hajtóművel rendelkezik majd, legfeljebb 49 tonnával lesz képes felszállni, és egyszerre 50 személyt szállíthat, maximum 5150 kilométer távolságra. Legmagasabb sebessége 560 kilométer lesz óránként. A fedélzeten elsősegély-berendezések is helyet kapnak.

Oroszország, Kanada és az Egyesült Államok már kifejlesztette a maga hasonló kétéltű repülőgépét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását