2024. április 27. - Zita

Gráf: az élelmiszergazdaság stabilizáló lehet

Az agrárminiszter szerint az élelmiszergazdaság stabilizáló tényező lehet a válságkezelésben. Gráf József erről kedden, a parlamentben beszélt, az agrárgazdaság 2008. évi helyzetéről szóló jelentés ismertetésekor.
2009. október 13. kedd 11:09 - HírExtra
Az évtized közepére jellemző évi 5 százalék körüli világgazdasági növekedés tavaly lefékeződött, az év végére több térség gazdasága recesszióba fordult. A válság viszont kisebb mértékben érintette az élelmiszergazdaságot, amely így stabilizáló tényező lehet a válságkezelésben, akár az egész világon - mondta Gráf József.

A mezőgazdasági miniszter hozzátette: Magyarországon az agrárgazdaság termékkibocsátása 2008-ban is jelentős mértékben növekedett és lényegében ez tette lehetővé nemzetgazdasági szinten az egy százalékos GDP növekedést.

Kitért arra is, hogy a tavalyi, 3,7 százalékos GDP-arány csak a mezőgazdasági alapanyag-termelésre vonatkozik, ennél jóval nagyobb a teljes "agrobizniszt" jellemző mutató, ami 12-14 százalék között mozog.

A mezőgazdaság teljes kibocsátása tavaly 1.933 milliárd forint volt tavaly, amely 15,2 százalékos emelkedést jelent a 2007-es évhez képest.

Gráf József elmondta azt is, hogy a mezőgazdasági termelés összvolumene 2008-ban jelentősen, mintegy 27 százalékkal növekedett, így elérte az évtized során mért legmagasabb, 2004-es szintet.

Kitért arra is, hogy a növénytermesztési és kertészeti termékekből 8,8 százalékkal, az állati termékekből pedig 3 százalékkal adtak el többet, mint egy esztendővel korábban. Az élő állatok értékesítésében viszont 6,8 százalékos visszaesés következett be.
Szavai szerint a baromfi- és a sertéságazat nehéz helyzetét kormányzati intézkedésekkel sikerült korrigálni. Hozzátette, hogy a beruházások mintegy egynegyedével növekedtek, és 2008-ban, valamint idén is folytatódik a növénytermesztés gépesítése.

A miniszter elmondta azt is, hogy az agrártermékek termelőiár-szintje 2007-hez viszonyítva körülbelül három százalékkal csökkent, de ezen belül az élő állatok és az állati termékek árai mintegy 16 százalékkal nőttek.

Megjegyezte, hogy a mezőgazdasági társas vállalkozások száma tavaly mintegy ezerrel csökkent. A társas vállalkozások tavalyi üzemi eredménye az adóbevallások alapján 83 milliárd forintról 113 milliárd forintra nőtt.

Gráf József azt is elmondta, hogy a mezőgazdasági üzemek hitelállománya 327 milliárd forintról 375 milliárd forintra nőtt, aminek csak húsz százaléka devizaalapú hitel.

Arra is kitért, hogy a fölművelési tárca minden lehetséges intézkedést megtett a vállalkozások fizetőképességének megőrzése érdekében, ezért a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-vel közösen négy hitelprogramot dolgozott ki és hirdetett meg.

Gráf József tájékoztatása szerint tavaly az agrár- és vidékfejlesztési támogatások eredeti előirányzata 442 milliárd forint volt, amelyből az előző évi maradványokkal korrigálva 426,2 milliárd forintot fizettek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását