2024. május 5. - Györgyi

"A szocialisták nem beszélnek a válságról, hanem cselekszenek"

A szocialista párt frakciója és a kormány abban érdekelt, hogy cselekedjen, és ne beszélgessen arról, miként kell megoldani a problémákat - mondta Juhászné Lévai Katalin (MSZP) kedden az MTI-nek.
2009. október 6. kedd 20:05 - HírExtra
"Cselekedni szeretnénk és nem beszélni, ezt eddig is bizonyítottuk" - jelentette ki a politikus, reagálva Soltész Miklós (KDNP) és Latorcai János (KDNP) országgyűlési képviselők szavaira, akik szerint a szocialisták a bankokat támogatják a bajba jutott emberek helyett. A kereszténydemokrata politikusok ezt arra alapozták, hogy az MSZP-frakció hétfőn egyhangúlag megszavazta a hitelkárosultak megsegítését célzó vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat visszavonását a parlamentben.

A bizottság felállítását a KDNP-s politikusok kezdeményezték még májusban, ám akkor a parlament ezt nem tűzte napirendre. A nyári, szocialistákkal folytatott egyeztetés után azonban ismét benyújtották, és elfogadták az MSZP javaslatát, hogy a testületet elnök és társelnök vezesse, illetve, hogy mandátuma a megalakulást követő 90 napra korlátozódjék.

Hétfőn azonban az alkotmányügyi bizottság ülésén a szocialisták olyan javaslatot terjesztettek elő, amellyel a testület vezetését két azonos súlyú társelnökre bízták volna, illetve az eredeti indítványtól eltérően az MSZP-nek három helyett négy mandátumot biztosított volna, míg a Fidesz 3 helye 2-re módosult volna. A KDNP és az SZDSZ 1-1 mandátumot kapott volna. A KDNP szerint ez a javaslat alapvetően megkérdőjelezte a bizottság működésének eredményességét, ezért javaslatukat visszavonták.

Juhászné Lávai Katalin a hétfőn benyújtott módosításról azt mondta: minden vizsgálóbizottság "hasonló kondíciókkal" szokott felállni, és ha a bizottságot kezdeményezők elfogadják a feltételeiket, akkor megalakulhatott volna a testület.

Hangsúlyozta: a hitelkárosultak problémája nem pártpolitikai kérdés, ezért "együttműködést sugallt volna", ha két társelnök - egy kormánypárti és egy ellenzéki - vezette volna a testületet. A pártokat megillető bizottsági helyeket pedig a parlamenti erőviszonyok tükrében javasoltuk módosítani - mondta.

Nekünk a segítség és a cselekvés volt a fő szempontunk, amikor a válság következtében kezelni kívánjuk az állampolgárok gondjait - fogalmazott. Emlékeztetett: a kormány intézkedéseinek hatására rövid időn belül stabilizálódott a forint, a hitelesek védelme érdekében bővítették a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jogköreit, és az Országgyűlés a szocialisták kezdeményezésére elfogadta az országgyűlési javaslatot a teljes hiteldíj mutató (thm) szabályozásának szigorításáról.

A képviselő sajnálta, hogy a hitelkárosultak védelméről szóló törvényt nem szavazta meg az ellenzék, köztük a kereszténydemokraták sem. Megjegyezte: most van a parlament előtt a hitel- és pénzintézeti törvény módosítása, létrehozták a krízisalapot, és lehetőséget teremtettek az önkormányzatoknak, hogy megvásárolják a törlesztőrészletüket fizetni nem tudók lakását, majd azt - a piacinál kedvezőbb feltételekkel - a bent lakó adósnak bérbe adhatják. Emellett támogatják az MNB kezdeményezését, amely a devizahitelezés kockázatait érdemben csökkentené.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását