2024. május 16. - Mózes, Botond

A kormány bebizonyította alkalmatlanságát?

A fideszes Font Sándor szerint a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, hogy az Európai Unió (EU) jelentős pénzösszeget fizettet vissza Magyarországgal a mezőgazdasági támogatások kifizetésével kapcsolatos szabálytalanságok és eljárási hibák miatt.
2009. szeptember 29. kedd 16:03 - HírExtra
Hivatalosan is bejelentették, hogy a mezőgazdasági támogatások kifizetésével kapcsolatos szabálytalanságok és eljárási hibák miatt az EU jelentős pénzösszegeket fizettet vissza Magyarországgal - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke kedden az MTI-vel.

Ez több szempontból is a szocialista kormány alkalmatlanságát bizonyítja - vonta le a következtetést a történtekből Font Sándor.

"Nem elég, hogy a kormány - az ÁSZ megállapítása szerint is - képtelen maradéktalanul elhozni Brüsszelből a Magyarországnak járó uniós forrásokat, de még azt a keveset is vissza kell fizetnünk, mert a magyar kormány képtelen szabályszerűen felhasználni a keretet" - olvasható a közleményben.

Font Sándor szerint a kormány a saját hibái, mulasztásai által előidézett visszafizetési kötelezettséget az ügyben vétlen gazdákra akarja terhelni. Utalt arra, hogy sok mezőgazdasági termelő már jelezte: az agrárkormányzat visszakéri a korábban nekik kifizetett támogatást.

"Ezzel a szocialista kormány még nehezebb helyzetbe hozza a magyar gazdákat, amin sürgősen változtatni kell. Olyan új kormányra van szükség, mely képes Magyarországra hozni a nekünk járó uniós forrásokat, és képes szabályszerűen, értelmesen, a magyar gazdákat nem ellenségként, hanem partnerként kezelve felhasználni a pénzt" - fogalmaz Font Sándor.

Az Európai Bizottság kedden elfogadott határozata értelmében az uniós tagállamoknak vissza kell téríteniük Brüsszelnek az EU agrárköltségvetéséből finanszírozott és jogosulatlanul felhasznált, összesen 214,6 millió eurót.

Tizenhét másik tagállam mellett Magyarországnak 12 millió eurót kell visszatérítenie "a parcellaazonosító rendszer és a földterületek felszínét érintő egyéb ellenőrzések hiányosságai miatt".

Brüsszel a megállapított szabálytalanságok részletezésekor úgy fogalmazott, hogy hiányosságokat észlelt a parcellaazonosító rendszernél és földrajzi információs rendszernél, továbbá az úgynevezett "helyes mezőgazdasági és környezeti állapotot" érintő ellenőrzések nem kielégítőek. További 140 ezer euró visszafizetést írt elő a bizottság azért is, mert megítélése szerint "az élőállat-adatbázissal végzett keresztellenőrzések nem voltak kielégítőek".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását