2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Internet-népszerűsítés Baló és Korda "szellemével"

Az internethasználat elterjesztéséért indított programot a Miniszterelnöki Hivatal (MEH). A MENET 2008 elnevezésű projekt záró konferenciáját szeptember 25-én tartották a Budapesti Média Intézetben (BMI).
2009. szeptember 28. hétfő 12:59 - HírExtra
A MENET 2008 projekt célja, hogy a lakosság minél szélesebb rétegei megismerjék az internet lehetőségeit. A bürokrácia csökkentéséhez a világháló nagymértékben képes hozzájárulni. A számítógépes rendszereken végzett ügyintézés segítségével kiküszöbölhetőek a sorbanállások, az idegeskedések, lecsökkenthető az idő, amit mindezekkel töltenénk, és nem utolsósorban környezetbarát is, hiszen minden dokumentumot papír helyett elektronikus formában juttathatunk el a megfelelő helyre.

Nagy érdeklődés


A MENET program
A Miniszterelnöki Hivatal által kezdeményezett MENET program egy összehangolt támogatási rendszer része az információs társadalom és digitális kultúra fejlesztéséért, az internet- használat és -ismeret bővüléséért. A program célja, a nonprofit szervezetek, országos, nagy volumenű projektjeinek pályázati úton történő támogatása.
- a nonprofit szektor és az állami törekvések összehangolása,
- a társadalom digitálisan felkészületlen csoportjainak felzárkóztatása,
- a számítógép- és internet használatot gátló motivációs és képzettségbeli hiányok leküzdése,
- az infokommunikációs eszközök használatához szükséges szakmai háttér megteremtése,
- a digitális kultúra, és digitális gazdaság fejlesztésében elért eddigi eredmények elterjedésének és ismertségének növelése,
- a kidolgozott és alkalmazott oktatási programok fejlesztése, a célcsoport igényeinek mind pontosabb felmérése, megismerése révén.
A projekt lezárásának hétvégi tanácskozásán több mint 150-en vettek részt. Nagy Györgyi a BMI tulajdonos-igazgatója nyitotta meg az eseményt, utána Zsolt Péter szociológus számolt be a középiskolások körében végzett internet-használati kutatásról. Őt Dolgos Dániel, az Ofit Kft. fejlesztője követte, aki bemutatta az elkészített honlapot: a diakeugyek.hu-t.

Az elektronikus tananyagról Danka Adrienn és dr. Tóth Gábor beszélt. Bukta Péter, az Education Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. tájékoztatási irodavezetője az E-jelentkezést ismertette a konferencia résztvevőivel. Tallós Rita színművész felajánlotta, hogy a tananyagot személyesen juttatja el magyarországi középiskolákba. A konferencián megjelent Temesi Márton, az eMagyarország pályázatkezelési koordinátora is.

A Média az Oktatásért Alapítvány a program keretében kifejlesztett egy elektronikus tananyagot és fogalomtárat, készített számtalan jegyzetet és filmet. Ezek mindegyike azt a pályázatban megfogalmazott cél szolgálta, hogy a diákok körében népszerűsítse az elektronikus szolgáltatások használatát, kihasználását. Az oktatók számára a hasonló tematikájú oktatási módszertani segédlet készült.

Bagi és Nacsa

A tanácskozás második részében az E-ügyeket népszerűsítő film bemutatójára került sor. A rövidfilmek főszereplői Bagi Iván és Nacsa Olivér a tőlük megszokott humoros stílusban mutatják be az E-ügyintézés előnyeit. Ehhez többek közt segítségül hívták a "bennük élő" Baló Györgyöt, Korda Györgyöt és Friderikusz Sándort.

A vetítés után dr. Szöllős István tananyagfejlesztő és újságíró vezetett tanulságos kerekasztal beszélgetést . A résztvevők közt volt dr. Tóth Gábor, a Balassi Intézet Tanulmányi- és Hallgatói Nyilvántartások Irodájának vezetője, El Karamany Yaszin, andragógus, és Denke Dániel, diák. A közönség soraiból is többen hozzászóltak, a legvégén már csak kisebb csoportban, de pergő, jó hangulatú, valódi „diákos” eszmecsere alakult ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 28. 13:33
Izéljék meg!
Nem az a baj hogy az internet nem eléggé elterjedt, hanem az, hogy a szolgáltatók nincsenek felnőve feladatukhoz!
Négy évvel ezelőtt 4MBit/sec sávszélességgel kezdtem, jó ideje 1MBit/sec-nél(!) tartok. Egészséges konkurencia közel-távol nincs, és nem tartozunk az ország legeldugottabb vidékei közé.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását