2024. április 26. - Ervin

Vérből kimutatni a kiújúlt daganatot?

Olyan diagnosztikus eljárás kifejlesztésén dolgoznak egy uniós konzorcium keretében magyar, francia, osztrák és észt kutatók, amely alkalmas lehet a mell- és vastagbélrákos pácienseknél arra, hogy vérvizsgálattal megjósolják a betegség kiújulásának valószínűségét - mondta el az MTI-nek Takács László immunbiológus, a Debreceni Egyetem professzora, a program koordinátora.
2009. szeptember 25. péntek 10:31 - HírExtra
A COBRED elnevezésű projekt az Európai Unió 6. kutatási keretprogramjának része. Az első kétéves szakasz értékelését fejezték be a kutatók, akik ebből az alkalomból pénteken sajtótájékoztatót tartottak Budapesten.

A program keretében a franciaországi Curie Intézetben mellrákos betegektől, a Debreceni Egyetemen pedig vastagbélrákos páciensektől vett vérmintákban keresték azokat az anyagokat, amelyek a daganat kiújulását jelezhetik. Ezek a biomarkerek alkalmasak lehetnek a későbbiekben rákdiagnosztikára.

Az elemzéseknél háromféle vegyületcsoport után kutattak a szakemberek: a tumort jelző fehérjéket, kisebb szerves molekulákat, úgynevezett metabolitokat, valamint a vérben keringő sejtekből a génkifejeződést jelző molekulákat keresték. "Célunk az volt, hogy a vérben megtaláljuk azokat a molekuláris változásokat, melyek a daganat műtéti eltávolítása után történnek" - összegezte Takács László, hozzátéve, hogy a néhány száz beteg közreműködésével elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei kecsegtetőek.

A 2,5 millió eurós kutatási programban a Debreceni Egyetem mellett részt vesz a francia Curie Intézet és Gustave-Roussy Intézet, az Innsbrucki Egyetem és az észt Tartu egyeteme is. A génkifejeződést az Ipsogen nevű francia cég vizsgálta, a fehérjéket a BioSystems International, a metabolikumokat pedig a Biocrates osztrák biotechnológiai vállalat.

A kutatók tervei szerint a későbbiekben a molekuláris profilt az eddigi három különböző készülék helyett egyetlen berendezésben vizsgálhatnák, ha megfelelő partnert találnak a méréstechnológia területén. Szintén a jövőbeli elképzelések között szerepel a bioinformatikusokkal való együttműködés, amely lehetővé tenné a molekuláris profil elemzése közben keletkező nagyszámú adat gyorsabb feldolgozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását