2024. március 29. - Auguszta

Zsírsejtekkel gyógyítják az agysérülést

Baleset okozta agykárosodás kezelésére új reményt kínál az a technika, amely lehetővé teszi, hogy a sérült agysejteket a beteg saját zsírszövetéből származó őssejtekkel pótolják.
2009. június 7. vasárnap 10:48 - HírExtra
Az Egyesült Államokban ismertetett kutatási irány bejelentését főleg a sportorvosok és a katonai egészségügy képviselői hallgatták figyelemmel.

Az őssejtekkel történő gyógykezelés az orvostudomány különböző területein a legfontosabb kutatási irányok közé tartozik. Feng Lin, a BMSN (Bio-Matrix Scientific Group) kutatási igazgatója bejelentette: a legújabb vizsgálataik eredményei alapján azt remélik, hogy az agysérült betegeknek saját zsírszövetükből nyert sejtek segítségével pótolni tudják az elpusztult vagy működésre képtelenné vált agyszövetet.

"Jelenleg nincs megfelelő módszer arra, hogy a baleset következtében tönkrement agysejteket újraéleszthessük vagy pótolhassuk - mondta Lin. - Az idegsejtek általában elvesztik azt a képességüket, hogy sérülés után rendbe hozzák a szomszédos sejtekkel korábban működő kapcsolatrendszerüket. Azt reméljük, hogy a zsírszövetből kiszívott sejtekből olyan őssejtek nyerhetők, amelyek segítik a sérült idegsejtek újjáépülését, vagy akár átvehetik azok tevékenységét".

A kutató laboratórium munkatervét pályázat útján az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálatához kívánja benyújtani. Kezelést igénylő koponyasérüléseket jelenleg elsősorban az Irak és Afganisztán területén szolgáló amerikai katonaság tagjai szenvednek el. Az amerikai hadsereg Walter Reed Kórháza közölte, hogy a különböző terrorista támadásokban megsebesülők közül minden harmadik katonának van agysérülése.

Az ilyen fajta agyi károsodás a háborús eseményeken túlmenően autóbalesetek, erőszakos cselekmények vagy sportolás során fordul elő. Az amerikai statisztikák tanúsága szerint az Egyesült Államokban évente másfél millió új agysérülttel kell számolni. Ezek többsége élete végéig bénulásokkal küzd, de a súlyos gondolkodászavar vagy lelki károsodás is gyakori.

A kutatók azzal érvelnek, hogy a zsírszövet a szinte korlátlanul nyerhető őssejtek legnagyobb raktára. A témával foglalkozó szakemberek egyelőre érdeklődéssel várják, hogy a BMSN laboratórium eredményeiről részletesebb tájékoztatás is megjelenjen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását