2024. június 16. - Jusztin

Az SZDSZ és a kettős állampolgárság

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) kikötésekkel ugyan, de támogatni tudja a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságát.
2009. szeptember 23. szerda 18:03 - HírExtra
"A magyar liberálisok a magyar állampolgárságot minden, magát magyarnak valló és arra igényt tartó személy számára biztosítani kívánják attól függetlenül, hogy Magyarországon vagy külföldön él" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy ilyen irányú intézkedést azonban csak az érintettek egyéni kérelme alapján és olyan formában tartanak elképzelhetőnek, amelyben nem veszélyeztetik a külföldön élő magyarok "kettős kötődését", továbbá azt is szükségesnek tartják, hogy az intézkedést "megfelelő tárgyalások" előzzék meg az érintett országok és a nemzetközi szervezetek képviselőivel.
Megjegyezte: a kettős állampolgársággal kapcsolatos törekvést a pártnak A liberális magyarságpolitika tíz pontja című dokumentuma tartalmazza, amelynek részleteit csütörtökön, Szegeden ismertetik.

Retkes Attila aktuálpolitikai kérdésekről szólva kiemelte, hogy az SZDSZ törvényalkotást sürget a devizahitelesek védelmében, ezzel kapcsolatban a párt gazdaságpolitikai kabinetje október elejére konkrét javaslatokkal áll elő.

A politikus magyarázata szerint bár a liberálisok alapvetően egyetértenek a Magyar Bankszövetség etikai kódexével, de azt a cél érdekében nem tartják elégségesnek, lévén, hogy a kódex aláírása nem kötelező.

"A magyarországi pénzintézeteknek is fel kell ismerniük, hogy az ügyfelek pénzétől és bizalmától ugyanúgy függnek, mint ahogy az ügyfelek függnek a bankoktól. Az egyoldalú szerződésmódosítások legutóbbi időkig alkalmazott gyakorlata vállalhatatlan" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: szó sincs bankellenes álláspontról, olyan szabályozást nem szabad hozni, amely versenyhátrányt okoz, a bankok ellenőrzéséhez azonban szükségesnek látják a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) megerősítését is.

Retkes Attila tájékoztatóján beszámolt arról is, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete első körben szeptember 29-én tárgyalja a párt ötéves, 2014-ig szóló stratégiáját. Fő irányként azt jelölték meg, hogy a párt "a liberális értékek megtartása mellett megújuló, a valós társadalmi problémákra koncentráló, szavahihető, szerény de határozott párt legyen". Az ötéves stratégiáról csakúgy, mint a jövő évre vonatkozó választási stratégiáról a december 12-i küldöttgyűlés dönt.

A pártelnök az MTI kérdésére, hogy a jelenleg 1 százalék alatti támogatottsággal bíró SZDSZ-nek milyen stratégiája van az 5 százalékos parlamenti küszöb elérésére, azt mondta: olyan, amely a hitelesség helyreállítását és egy őszinte, tisztességes kampány folytatását tűzi ki célul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását