2024. május 25. - Orbán

18 hónap felfüggesztett a volt belügyminiszternek

A párizsi fellebbviteli bíróság 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken Charles Pasqua szenátort, volt francia belügyminisztert illegális pártfinanszírozásért.
2009. szeptember 18. péntek 17:57 - HírExtra
A bíróság ezzel jóváhagyta a 82 éves konzervatív politikus ügyében 2008 márciusában egy párizsi bíróságon meghozott döntést, amely kimondta: Pasqua a jelenlegi kormánypárt jogelődje, a Tömörülés Franciaországért (RPF) jobboldali párt volt vezetőjeként az 1999-es európai parlamenti kampányához törvénytelen módon 7,5 millió frank (300 millió forint) adományt fogadott el egy gaboni vállalat közvetítésével korzikai üzletemberektől.

A 2001 óta hét korrupciós ügyben vád alá helyezett szenátort először ítélték el jogerősen, de ügyvédje jelezte: Pasqua fellebbezést nyújt be a semmítőszéknél.

Charles Pasqua 1986 és 1988, majd 1993 és 1995 között volt Franciaország belügyminisztere. A vád szerint második mandátuma idején egyik közeli ismerősének, az azóta Korzikán meggyilkolt Robert Feliciagginak engedélyezte az annemasse-i kaszinó működtetését, aki azt egy évvel később 20 millió frankos (800 millió forintos) nyereséggel eladta. Ennek az összegnek egy részét utalta vissza egy gaboni szerencsejáték vállalkozás négy évvel később Pasqua pártjának kampánykasszájába. A vád szerint a kampány támogatása ellentételezés volt a kaszinó engedélyezéséért, amelyet a pernek mind a hat vádlottja tagadott.

Ugyanezen ügyben Pasquát egy másik perben "passzív korrupcióval" vádolja a köztársasági igazságügyi bíróság (CJR), amely az egyetlen szerv, amely hivatalban lévő miniszterek által feltételezhetően elkövetett szabálysértésekben és bűncselekményekben nyomozhat és ítélkezhet. A CJR előtt kell felelnie két másik ügyben is jövő áprilisban a volt belügyminiszternek. Charles Pasqua 2004-ig Hauts-de-Seine megye regionális tanácsának elnöke volt. Helyét Nicolas Sarkozynek engedte át, amikor a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) támogatásával a megye szenátora lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását