2024. május 27. - Hella

Újra berágtak a szlovákok?

Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet csütörtökön délután a szlovák külügyminisztériumba, hogy tolmácsolják neki a Szlovák Köztársaság felháborodását a magyar külügyminiszterrel készült, s a müncheni Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban olvasható kijelentések miatt.
2009. szeptember 17. csütörtök 19:27 - HírExtra
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter személyesen is csalódott a Balázs Péter kijelentései miatt. "A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma számára Balázs kijelentései Szlovákiáról, mint fiatalabb testvérről, akit európai modorra kell tanítani, illetve a Szlovák Köztársaság Ceausescu rendszeréhez való hasonlítása, elfogadhatatlanok" - jelentette ki a szóvivő.

Pozsony számára a magyar miniszter kijelentéseinek indítékai "érthetetlenek", különösen azután, hogy a múlt héten Szécsényben a szlovák és a magyar kormányfő közös tervet fogadott el a kölcsönös kapcsolatok nyugtatására és értelmessé tételére, valamint azután, hogy az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa látogatást tett Budapesten és Pozsonyban, s a felek elfogadták a nyelvtörvény módosításával kapcsolatos ajánlásait.

A szlovák külügyminisztérium nem tartja helyesnek, hogy "Magyarország képviselői európai uniós és NATO-beli partnereiknek és szövetségeseiknek leckét adjanak viselkedésből". Ugyanakkor azt kéri, hogy a felek arra összpontosítsák figyelmüket, amit tőlük a két ország lakossága, az EU és partnereik elvárnak - olvasható a szlovák külügyminisztérium közleményében.

Balázs Péter a fiatal nemzetnek számító Szlovákia "természetes érzékenységét" firtató kérdésre a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban kifejtette: az, ami Szlovákiában a nyelvtörvénnyel történik, a Ceausescu vezette Romániára emlékeztet. A Ceausescu-rezsim a nyelvhasználat mesterséges egységesítését hajtotta végre. "Magyarország Szlovákia idősebb testvére. De a kisebb testvért európai modorra is tanítanunk kell" - jelentette ki a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. szeptember 17. 19:51
Hát ez jó, végre 1 lépéssel előrejutottak ebben a kérdésben, most meg 2 lépést hátra. Ez ügyes kijelentés volt, miből gondolta, hogy nem jut el hozzájuk és nem sértődnek meg rajta. Az ilyenek miért mennek politikusnak? Az elfogadható, ha egy olyan tény ellen, mint a nyelvtörvényben a pénzbüntetés nyelvhasználatért, felemeljük a szavunkat, tiltakozunk. De amit ez az ember csinált, az tényleg sértegetés.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását