2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ugyanannyi támogatás a határon túliaknak

Változatlan marad a 2010-es költségvetésben a határon túli magyarok támogatása - nyilatkozta az MTI-nek telefonon Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.
2009. szeptember 11. péntek 13:50 - HírExtra
A pénteken az országgyűlés elé kerülő, a kormány által jóváhagyott jövő évi költségvetés-tervezetben a határon túli magyarok támogatásában továbbra is a kiemelten kezeli a kormány a Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem finanszírozását - hangsúlyozta Gémesi Ferenc. Az egyetem támogatása a tavaly kötött megállapodás értelmében normatív alapon történik: két forrásból - a költségvetés fejezeti részéből és a Szülőföld Alaptól - összesen mintegy 1,4 milliárd forintra számíthat a Sapientia 2010-ben.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök május 28-án a magyar-magyar kormányzati konzultáción arról beszélt, a határon túli magyarok támogatását a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére sem csökkenti a kormány.
Ennek megfelelően kiszámítható finanszírozásra számíthatnak a Kárpát-medencei magyarság számára alapvetően fontos úgynevezett nemzeti (oktatási, kulturális és szociális) intézmények.

Ugyancsak változatlan maradt a 2010-es költségvetés tervezetében a szórványmagyarság támogatására szánt összeg. Az összességében mintegy 400 millió forintból lehetőség nyílik olyan célok megvalósítására, mint például a bákói csángó kulturális központ létrehozása vagy a csángó gyerekek magyar nyelvű oktatásának folytatása. Más régiókban is támogatásra számíthatnak a szórványban élők számára fontos kollégiumok, valamint folytatódik könyvtáraik könyvellátása is.

A nyugati magyarság esetében "folytatódni tud az idén megkezdett két program" - mondta az MTI-nek Gémesi Ferenc. Az "örökségprogram" keretében a magyar szempontból jelentős könyvtári, levéltári anyagok feldolgozása, valamint a magyarul már alig vagy egyáltalán nem tudó generációk oktatása a magyar nyelvre.

A Szerbiában az idén júniusban sikerrel lezajlott Madjart, azaz a magyar kulturális fesztivál mintájára 2010-ben egy másik régióban hasonló programsorozatot szerveznek. A helyszínre "már több jelentkező is van" - tette hozzá a szakállamtitkár.

A határon túli magyar szervezeteket pályázati úton támogató Szülőföld Alap "kétmilliárd forintja biztosítva lesz" a 2010-es költségvetésben - mondta Gémesi Ferenc.
A szakállamtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a költségvetési forrásokon kívül a határon túli magyarság a határ menti régiókat támogató európai uniós fejlesztési pályázatokon elnyerhető pénzekből is jelentős összegekhez juthat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását