2024. május 19. - Ivó, Milán

Morzsák a költségvetésből

A központi költségvetés 5.957 milliárd forint konszolidált funkcionális kiadásainak harmadát teszik ki a jóléti funkciók, ezt követi 23 százalékkal az állam működése, majd egyaránt 20-20 százalékkal az államadósság kezelés és a gazdasági funkciók következnek.
2009. szeptember 11. péntek 17:09 - HírExtra
A funkcionális kiadások öt nagy csoportra bonthatók, ezekből legnagyobb összeg 1.885 milliárd forinttal a jóléti kiadásoké, ez viszi el a teljes összeg 31,6 százalékát. Ez bomlik tovább oktatásra, egészségügyre, társadalombiztosításra, lakásügyre, végül pedig szórakoztató, kulturális és vallási tevékenységre. Az oktatásra jövőre 580 milliárd forint jut, ez 12 milliárddal kevesebb az idei előirányzatnál.

Az egészségügynél 6 milliárd forint a megtakarítás az idei előirányzathoz képest, a jövő évi előirányzat 127,4 milliárd forint. Legnagyobb tétel a kórházak támogatása, ez 85 milliárdról 79 milliárdra csökken. A házi és gyermekorvosok idén 10 millió forintot kaptak, a jövő évi javaslatban erre nincs előirányzat.

A Pénzügyminisztériumban az MTI-nek elmondták, hogy a jövő évi költségvetésben az egészségügy a prioritások között szerepel, ez látható is lesz az egy hét múlva publikálásra kerülő részletes fejezeti számokból. Az idei várható kiadásoknál a legfontosabb területek több pénzhez jutnak 2010-ben.

A társadalombiztosítási és jólét szolgáltatások konszolidált állami kiadása 82 milliárd forinttal, 855 milliárdra csökken jövőre a funkcionális mérleg szerint. A nyugdíjakra szánt pénz 4 milliárddal lesz kevesebb, az előirányzat 156 milliárd forint. A családi pótlékra 444 milliárd forint az előirányzat, ez 6 milliárddal kisebb az ideinél. Az egyéb szociális támogatások viszont 223 milliárdról 157 milliárd forintra esnek. A lakásügyi kiadás 208 milliárdról 152 milliárd forintra csökken, míg a szórakoztató, kulturális és vallási tevékenységre 27 milliárddal kevesebb, 169 milliárd forint jut.

A rendvédelem és közbiztonság 11 milliárd forinttal kap többet jövőre, az előirányzat 412 milliárd. A védelemre fordított kiadás viszont 239 milliárdról 223 milliárdra csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását