2024. május 5. - Györgyi

A magyar nyel háromnapos ünnepe

Huszonhat hazai és határon túli kiadó, a Budavári Önkormányzat testvérvárosainak - Zenta, Lendva és Székelyudvarhely.
2009. szeptember 4. péntek 17:23 - HírExtra
Az önkormányzat és a Litea Könyvesbolt közös szervezésében hetedik alkalommal megvalósuló rendezvénysorozat nyitónapján Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester az MTI-nek elmondta: a nyelvünnep Buda 1686. szeptember 2-i visszafoglalásának emléknapjához kapcsolódik, ám az idei rendezvénynek különös aktualitást ad a szlovák nyelvtörvény szigorítása.

"Amikor a programsorozatot összeállítottuk, nem gondoltuk, hogy ekkora jelentősége lesz. A nyelv ugyanis a legerősebb megtartó kötelék, amivel az elszakadt magyar közösségeket meg tudjuk őrizni. A nyelvet ápolni, edzeni kell, mert enélkül - miként a test - elsatnyul " - hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás, aki szerint az Európai Unió szellemiségével ellentétben a határok eltűnése helyett az erősödő nacionalizmus nehezíti a békés egymás mellett élést. A rendezvényen külön program foglalkozik a szlovák nyelvtörvénnyel: vasárnap Pomogáts Béla irodalmár és Skultéty Csaba író beszélget a szabályozás hatásairól, következményeiről.

Péntek délután öt órakor adják át a Budavárért Emlékérmet a Városházán, az elismerést Szamos Miklós cukrászmester, Szőnyi Erzsébet zenetanár és Szarka Józsefné kapja, aki a többi között A Budavári Palotában születtem című könyvéért veheti át a díjat.
A 92 éves írónő személyes élményeit meséli el a könyvben. "Nem napló, nem visszaemlékezés, hanem egy történészi alapossággal megírt munka, aminek érdekessége, hogy a szerző Ferenc József uralkodása idején, valóban az akkori királyi palotában látta meg a napvilágot" - mondta Blázsovics Lívia, a kerület sajtótitkára.

A háromnapos ünnepen fellép a Nagyváradi Kiss Stúdió,a Nevesincs Színház, előadják a 150 éve született Benedek Elek A kisgömböc című meséjének színpadi változatát, bemutatkozik a Vinum Primatis Borrend, filmvetítéssel, beszélgetéssel emlékeznek a Városházán az augusztus elején elhunyt Cseh Tamásra, fellép a Bartók Táncegyüttes, a Ghymes és a Misztrál zenekar, valamint a Musica Historica együttes, amely felvidéki, reneszánsz és barokk muzsikákkal szórakoztatja a közönséget.

A programot számos könyvbemutató színesíti, valamint szombaton délután emlékeznek a 70 éves Püski Könyvesházra, este kilenctől pedig filmvetítéssel és beszélgetéssel idézik fel a nemrég elhunyt Püski Sándor életútját. A kulturális rendezvények mellett borkóstolók, kézműves- és gyermekprogramok is várják a látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását