2024. április 19. - Emma

Műhold segít a parlagfűirtásban

A műholdas felvételek is segítik a parlagfűirtást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a fotók alapján is készítenek ellenőrzési útvonaltervet a szakemberek, és azonnal intézkednek az allergiát okozó gyomnövény eltávolítására.
2009. szeptember 2. szerda 10:13 - HírExtra
A nagy magasságban rögzített képeken látszik, hogy parlagfüves-e a rajta lévő terület, sőt a felvételek összehasonlításával megállapítható, hogy a korábbiakhoz képest jelentős-e a gyomosodás, amelyet akár az egészségre káros növény is okozhat - magyarázta Nagy Krisztián, a térségi földhivatal munkatársa az MTI-nek.

Szőke Lajos, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény és talajvédelmi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a helyszíni ellenőrzések során az idén augusztus végéig 137 esetben volt szükség hatósági intézkedésre, összesen mintegy 200 hektáros területen találtak ugyanis parlagfüvet a külterületeken.

A tavalyihoz képest - jegyezte meg - 50 hektárral nőtt az allergiát okozó gyomnövényes terület, különösen az utak és a fasorok mentén látható sok parlagfüvet.

Eddig 102 esetben szabtak ki bírságot, a legnagyobb büntetési összeg 200 ezer forint volt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a települések belterületein szintén folyamatos az ellenőrzés. Eddig összesen mintegy 60 hektár területen rendeltek el irtást a településeken, és negyven esetben bírságoltak. A büntetés összege egyetlen esetben sem haladta meg azonban a 30 ezer forintot, mert nem kiterjedt fertőzött területekről volt szó.

Szőke Lajos megemlítette, hogy a parlagfű-mentesítési küzdelemben társhatóságként közreműködő helyi önkormányzatok közül négyet kénytelenek voltak megbüntetni - esetenként 15-20 ezer forintra -, mert telkeiken, útjaik mentén is találtak a gyomnövényből. Az érintett önkormányzatok nevét nem árulta el.

Szabolcsban az allergiásokat ápoló tüdőgondozó intézet adatai szerint évről évre növekszik a parlagfű-allergiás betegek száma. Jelenleg a leginkább fertőzött területeken, a Nyírségben, illetve a 4-es és 41-es számú főútvonal által határolt homokháton lévő településeken élők közül minden negyedik-ötödik ember küzd a kórral.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. szeptember 2. 10:46
Hát ez már megint egy furcsa megoldás. Annak ellenére, hogy büntetgetnek, mégis nőtt a parlagfű területe. Akkor talán nem ez a megoldás. Amúgy is, ha már mindenhol van, erdő mellett, meg egyéb helyeken, ahol nem írtják, akkor minek büntetni, mert akkor is lesz pollen. És azt már mindeki tapasztalta, ha kicsire nyírják, akkor is virágzik, csak kicsit kisebbet. Az allergiások meg amúgy is egyzserre többfélére allergiásak, mindent viszont nem írthatunk ki. Nem lenne egyszerűbb, ha inkább az allergiát okozó szennyezéseket csökkentenék, szüntetnék meg? Meg a mezőgazdaságban találnának megoldáat a vegyszerek csökkentésére és segítenék az átállást a gazdaáknak ezekre a módszerekre? Ha egyszer a büntetgetés ellenére nő az allergiások száma, ha a parlagfű területe is nagyobb, akkor nem kellen más megoldást keresni? Pl. az erdőben nem ékl meg a parlagfű, az ország területének csak kb 20%-a erdő, ha telepítenének, még a levegő is tositább lenne. A büntetés csak a pénzre megy ki, igazi megodást senki sem keres.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását