2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egységes menekültügyi szabályozás az EU-ban

Javasolni szándékozik az Európai Bizottság jövő héten, hogy az Európai Unióban hozzanak létre egységes rendszert a menekültek áttelepítésére - értesült a European Voice című brüsszeli hetilap.
2009. augusztus 27. csütörtök 15:00 - HírExtra
A kizárólag uniós ügyekkel foglalkozó, de az EU-tól független lap úgy tudja, hogy az elképzelést az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Svédország is támogatja, amely évente 1900 menekült befogadásával a legmagasabb arányt mondhatja magáénak e tekintetben. Az Európai Bizottság szerint uniós szinten túlságosan alacsony a letelepedésre befogadott menekültek száma, és ez nem kedvez az EU-ról alkotott nemzetközi képnek.

Emellett az egységes rendszer és több menekült fogadása Brüsszel szerint csökkentené az unióba illegálisan bevándorolni szándékozók jelenleg több tízezres nagyságrendű számát, a szám óvatos becslés.

A most benyújtandó javaslatban elsősorban olyan menekültekről van szó, akik EU-n kívüli országokból érkeznek, és más országban már menekültstátust kaptak, de ott nem tudják véglegesen letelepíteni őket. Az unió tavaly már döntött ilyen helyzetű, Jordániában és Szíriában ragadt irakiak fogadásáról.

A bizottsági javaslat értelmében az unió évente meghatározná, melyek a prioritást élvező csoportok a letelepítési döntéseknél. Azok a tagállamok, amelyek véglegesen átvesznek menekülteket, anyagi támogatást kapnának az unió e célra létrehozott pénzalapjából.

Az EU bel- és igazságügyi miniszterei júliusi kötetlen találkozójukon már tárgyaltak arról a témáról, hogy egységesítsék-e a bevándorlási szabályokat a közösségben. Jelenleg ugyanis a menekültstátus megadásának a feltételei nagyon különböznek a tagországokban, és a kérelmezők alig folyamodnak egyes országokhoz, miközben másokat elárasztanak. Abban már egyetértés van a tagállamok között, hogy fokozni kell a gyakorlati együttműködést, továbbá hosszú távú megoldásra van szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását