2024. május 2. - Zsigmond

Érik a szőlő, bajban a termelő

Íme, a válság legújabb feketelevese. Az elmúlt évben annyira lecsökkent a palackozott bor iránti fogyasztói kereslet, hogy a pincék még mindig a tavalyi és a tavalyelőtti nedűvel vannak tele.
2009. augusztus 20. csütörtök 19:12 - Nagy András
Itt a válság legújabb feketelevese. Az elmúlt évben annyira lecsökkent a palackozott bor iránti fogyasztói kereslet, hogy a pincék még mindig a tavalyi és a tavalyelőtti nedűvel vannak tele. Érthető hát, hogy a kutya sem akar szőlőt vásárolni, hiszen örül, ha a sajátját meg fogja érni feldolgozni. Így azonban lehetetlen helyzetbe kerülnek a kisebb, pincével nem rendelkező, csak eladásra termelő gazdák.



Szinte lehetetlen megszabadulni az idei terméstől

„A magyarországi szőlőtermés egyharmada a tőkén végezheti az idén, mert nincs, aki felvásárolja a gyümölcsöt” – panaszkodott a Független Hírügynökségnek az Egri Hegyközség hegybírója kedden. Tarsoly József azt is elmondta, hogy a szőlő felvásárlási ára idén különösen alacsony, a bortermelők esetenként csupán harminc-negyven forintot hajlandók adni a termés kilójáért. Ez pedig azt jelenti, hogy sok gazda gondolja úgy, nem is érdemes leszüretelnie a szőlőt, hiszen a szüret hektáronként kétszázezer forintba kerül – nyilatkozott Tarsoly. Az egri hegybíró elmondta még, hogy az összes szőlőtermés körülbelül egyharmadára nincs felvásárlási igény Magyarországon.

További problémát jelent, hogy a pincék még tele vannak az elmúlt két év gyümölcsterméséből készített borral, ezért nincs hova tenni az újat. Tény továbbá, hogy nemcsak a szőlő, a bor is olcsóbb lett. Mind a fehér, mind a vörös nedű esetében a kereslet és az ár is mintegy harminc-negyven százalékkal csökkent. Emiatt egyszerűen nem éri meg palackozni, így sok borász kannás borként kénytelen eladni a jó minőségű borát is, jóval a piaci értékén alul.

Roskadásig teli pincék

Kelemen Erika, a Szekszárdi hegyközség hegybírója a HírExtrának megerősítette, hogy a pincék tele vannak. Kijelenthető tehát, hogy a válság vastagon érinti a borászatot is, hiszen a palackoktól roskadozó borospincék a kereslet drasztikus megcsappanásáról árulkodnak. Kelemen Erika szerint tetézi a bajt, hogy meglehetősen sok olcsó kategóriás import bor áramlik be az országba, elsősorban Olaszországból és Dél-Amerikából. Mint mondta, még zajlik a Szekszárd környéki pincék szüret előtti leltárja, de az már most látszik, hogy a legtöbb helyen jókora fölösleg halmozódott fel az utóbbi egy-két évben. Ebből pedig értelemszerűen következik, hogy kevesebb a bortermelők általi szőlőfelvásárlás. Arról nem is beszélve, hogy még ha történetesen meg is érné palackozni az idei termést, sok helyütt akkor sem lenne hová tenni a kiforralt nedűt.

A szekszárdi hegybíró szerint már tavaly is akadtak gondok a szőlő eladásával, idén azonban hatványozottan jelentkezik a probléma. Emlékeztet rá, hogy a korábbi években viszont egyik termelőnek sem jelentett nehézséget a szőlő eladása Szekszárdon.

Központi segítség kellene

„Segítség kellene a minisztériumból” – válaszolja Kelemen Erika a HírExtra azon kérdésére, hogy mi lehet a megoldás egy ilyen helyzetben. A hegybíró például egy olyan támogatást el tudna képzelni, amelyben azok a korábbi felvásárlók részesülnének, akik ugyan szintén nem tudják eladni a tavalyi borukat, de még van szabad kapacitásuk, bérfeldolgozásra vállalkoznak. „Én örülnék a legjobban, ha lenne megoldás” – teszi hozzá.

Jelen pillanatban annyit tudunk tenni, hogy a hegyközséghez bejövő telefonhívások alapján összeírjuk a kisebb termelők által kínált szőlőt, hátha a kapcsolataink révén tovább tudjuk adni a nagyobb felvásárlóknak. Azonban, mint kiderült, ez a közvetítés is csak félhivatalos formában történik, hiszen a hegyközségek elvileg nem folytathatnak gazdasági (kereskedelmi) tevékenységet. Kelemen szerint a legnagyobb gondban azok lesznek, akik relatíve kis mennységben termelnek szőlőt és nem rendelkeznek saját pincével.

Cikkünk megjelenéséig a Földművelési és Vidékfejlesztési minisztériumban nem tudtak választ adni a következő kérdésekre: eljutott-e már a szaktárcához a gazdák panasza? Foglalkoznak-e a kialakult problémával? Született-e már valamilyen megoldási javaslat? Ha igen mit tartalmaz?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 21. 12:11
Már megint az Állam segitsen?Nem kommunizmusban élünk?Azok a termelők,akik nem tudják eladni terméküket,azok ráfizetnek.Ha tényleg 30-40 Ft-ért vásárolják fel a szőlőt,akkor miért 130 Ft a legolcsóbb a piacon?Igy persze,hogy nem fog elfogyni a termés.Álljanak össze a termelők, és az egyik vigye a piacra a többi termését is.Ne várjanak a sültgalambra!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását