2024. május 24. - Eszter, Eliza

Tovább tiltakoznak

A jövő héttől újra félpályás útlezárás lesz kilenc Heves megyei, Tarna menti településen, a falvak így tiltakoznak két bánya folyamatos kőszállítása ellen - mondta az MTI-nek hétfőn a Tarna Menti Kistérségi Területfejlesztési Társulás elnöke.
2009. augusztus 17. hétfő 16:07 - HírExtra
A helyiek múlt hétfőn kezdték meg a demonstrációt, a lezárásokat pénteken ideiglenesen feloldották.

Farkas László Márton elmondta: augusztus 24-én, hétfőn reggel 6 órától szerdán 18 óráig tartanak újra félpályás útlezárásokat.

Az érintett települések - Aldebrő, Feldebrő, Kál, Kálkápolna, Kompolt, Sirok-Kőkútpuszta, Tarnaszentmária, Tófalu és Verpelét - azt akarják elérni, hogy a szállítás jelentős része vasúton történjen.

A kistérségi elnök közölte: támogatókat próbálnak szerezni, ezért az ország valamennyi polgármesterének levelet küldenek, ennek melléklete egy hétpontos petíció. Számos település küzd hasonló problémákkal, ilyen a zajterhelés, a balesetveszély, az ingatlanok károsodása - tette hozzá Farkas László Márton.

Várják még a szaktárca válaszát is, mert a szervezők szerint a bányatulajdonosok akkor döntenének a vasúti kőszállítás mellett, ha az lényegesen olcsóbb lenne, illetve ha bevezetnék az érintett alsóbbrendű szakaszokon az úthasználati díjat.

A recski és a kisnánai, magántulajdonban lévő kőbányákból hajnaltól éjszakáig naponta 80-100 darab 25 tonnás nyerges vontató közlekedik üresen és megrakottan, a sebességkorlátozást sem betartva.

Farkas László Márton, aki egyben Aldebrő független polgármestere, az MTI-nek azt is elmondta, hogy sokéves problémáról van szó. A hatóságok és az országgyűlési képviselők bevonásával már 2004-ben is egyeztettek, de a 2006 januárjára megszületett megállapodást nem tartották be a bányák, azóta pedig csak növekedett a forgalom.
A települések képviselőiktől most is segítséget kértek, levélben fordultak Sós Tamáshoz és Korózs Lajoshoz.

A mostani demonstráció egy tavalyi eredménytelen megbeszéléssorozat következménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását