2024. április 30. - Katalin, Kitti

A KDNP szerint ráfizetünk a vasúti leépítésekre

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Magyarország többszörösen fogja megfizetni a vasúti leépítések árát, az ellenzéki párt környezetvédelmi szempontból is elfogadhatatlannak tartja a kormány azon törekvését, hogy a közösségi közlekedésen próbáljon meg spórolni.
2009. augusztus 17. hétfő 15:24 - HírExtra
Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának tagja felidézte, hogy a kezdeti tervek szerint 40 milliárd forintot akartak megvonni az ágazattól. Miután azonban Bajnai Gordon miniszterelnök kijelentette, hogy már láthatóak a válságból való kilábalás jelei, az elvonás tervezett mértéke 70 milliárd forintra nőtt.

Rétvári Bence közleményében hangsúlyozta, a közösségi közlekedés jóval környezetkímélőbb az autós közlekedésnél, különösen igaz ez a vasútra.

A személy- és áruszállítás esetében a vasúton keletkező társadalmi kár(környezetszennyezés, egészségromlás, balesetek)a közútinak csak a negyede. A közösségi közlekedés színvonalának csökkentése, a járatok ritkítása vagy megszüntetésük kifejezetten ellentétes az Európai Unió környezetvédelmi törekvéseivel is - írta az ellenzéki képviselő.

Kitért arra is, hogy a tervek szerint 2013-tól a nemzetközi szén-dioxid-kvótakereskedelmi rendszerbe bekerülnek a lakossági, közlekedési, mezőgazdasági és hulladékipari szén-dioxid-kibocsátások is. A jelenlegi számítások szerint a háromféle széndioxid-kvótakereskedelmi rendszer közül ez hozhatja a legnagyobb bevételt Magyarországnak, 2013. és 2020. között összesen 250-1.000 milliárd forintos bevétellel.

Azok a döntések tehát, melyek a vasutat és a közösségi közlekedést hátrányosan érintik, hosszú távon veszélyeztetik Magyarország bevételi forrásait. Ha ugyanis a közösségi közlekedés aránya csökken és az egyéni közlekedés aránya nő, akkor a nagyobb környezetszennyezés miatt kevesebb szennyezési jogot tud az ország majd értékesíteni a nemzetközi piacon. Ez pedig az itthoni gazdaságtól von el forrásokat - fejtette ki a szakpolitikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását