2024. április 26. - Ervin

Szívebetegeknek is jót tesz a csoki

A szívrohamot túlélők körében a heti kétszer vagy többször csokoládét fogyasztók harmadakkora eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem élnek ezzel az édességgel.
2009. augusztus 14. péntek 19:00 - HírExtra
A kisebb mennyiség kisebb védelmet jelent, de még az is több, mint a semmi - állapította meg az a tanulmány, amely szeptemberben jelenik meg a Journal of Internal Medicine című folyóiratban.

Korábbi tanulmányok szoros összefüggést találtak a kakaóalapú édességek és az alacsonyabb vérnyomás vagy a vérkeringés javulása között. Azt is kimutatták, hogy a csokoládé csökkenti a szívproblémával kapcsolatos halálozást az egészséges idősebb férfiaknál és a menopauzán túllévő nők körében.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, Janszky Imre által vezetett új kutatás az első, amely kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás segít megvédeni a félelmetes haláltól azt, aki elszenvedett már szívrohamot.

"Nem általában az édességeknek, hanem specifikusan a csokoládénak van ilyen jótékony hatása" - mondta Kenneth Mukamal, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa, a tanulmány társszerzője. "Úgy látszik, a csokoládéban lévő antioxidánsok szolgálnak magyarázattal az életmentő tulajdonságokra" - fűzte hozzá.

Az antioxidánsok azok az összetevők, amelyek védenek az úgynevezett szabadgyökök ellen. Ezek a molekulák idővel felhalmozódnak a testben, és kárt okoznak a sejtekben, továbbá azt feltételezik róluk, hogy szerepet játszanak a szívbetegség, a rák kialakulásában, valamint az öregedés folyamatában.

A tanulmányhoz Janszky és munkatársai az 1990-es évek elején Stockholm megyében 1169, 45-70 év közötti nem-cukorbeteg férfit és nőt követtek nyomon, akik első szívrohamukkal akkoriban kerültek kórházba. A résztvevőket, mielőtt elhagyták a kórházat, kikérdezték a szívrohamot megelőző évekre vonatkozóan étkezési szokásaikról, többek között arról is, mennyi csokoládét fogyasztottak rendszeresen. Három hónappal a kórházból történt elbocsátásuk után orvosi vizsgálaton estek át, majd nyolc évvel később újra megvizsgálták őket. A végzetes szívrohamok előfordulása fordítottan arányos volt az elfogyasztott csokoládé mennyiségével.

A vizsgálatokból az derült ki, a csokoládé a jótékony hatású bioaktív összetevők gazdag forrása.

A vizsgálati eredményeket befolyásoló egyéb tényezőket - alkoholfogyasztás, elhízás, dohányzás - is figyelembe vette.

A csokoládéfogyasztással kapcsolatos eredményeket klinikailag még tesztelni kell - figyelmeztetnek a kutatók.

"Mindezzel együtt óvatosan bánnék a csokoládéval, mert rengeteg túlsúlyos betegünk van" - mondta egy gyakorló háziorvos. "A csokoládé kis mennyiségű fogyasztására azokat biztatom, akik az egészséges édességek iránt érdeklődnek. Azoknál, akik súlyproblémával nem rendelkeznek, és képesek mérsékelt fogyasztására anélkül, hogy elhíznának, nem korlátozom a csokoládéevést" - egészítette ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását