2024. május 17. - Paszkál

Megszaporodtak a hurrikánok

Az Atlanti-óceán partjainál szokatlanul sok a hurrikán, több, mint eddig bármikor az utóbbi ezer évben - áll a Nature című folyóiratban közzétett tanulmányban.
2009. augusztus 14. péntek 07:28 - HírExtra
A tudósok tanulmányozták az Észak-Amerikán és a Karib-tengeren pusztító hurrikánok által hagyott üledéket, és úgy találták, szokatlanul magas a modernkori hurrikántevékenység, csak ezer évvel ezelőtt lehetett ennél magasabb.

Az időjárás-változás hatása a hurrikánokra évek óta vitatott téma.Michael Mann kutatásvezető a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy az ezer évvel ezelőtti hurrikántevékenységet nem ugyanazok a körülmények okozták, mint a mostanit.

A hurrikánok szele óránként 300 kilométeres sebességgel fúj, homokot és földet hord el a tengerpartról a szárazföld belsejébe. Ha lagúna található a tengerparttól beljebb, a tengerpartról felkapott anyagokat a szél a lagúnában teszi le, ahol az üledékréteget képez - áll a tanulmányról beszámoló BBC hírportálon (www.news.bbc.co.uk).

A kutatók az atlanti hurrikánok szokásos partra érésének közelében nyolc tengerparti lagúnát tanulmányoztak, hetet az amerikai partoknál, egyet pedig Puerto Rico partjainál.
A múlt század utolsó évtizedében 17 hurrikán és trópusi vihar fordult elő az Atlanti-óceánban, míg korábbban csak ennek felét jegyezték fel.

Mann az elemzések alapján úgy gondolja, az ezer évvel ezelőtti hurrikáncsúcs és a jelenlegi magas aktivitás nem azonos körülményekből eredeztethető.

A mostani nagy - és az előrejelzések szerint a következő években tovább növekvő - számú hurrikánt az Atlanti-óceán melegedő vize okozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását