2024. május 7. - Gizella

BKV: Gazdasági bűncselekmény?

Több volt, mint hiba a tízmilliós, esetenként százmilliós végkielégítések kifizetése és a 2007-es átalakítás a BKV-nál - közölte a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.
2009. augusztus 13. csütörtök 15:38 - HírExtra
Gulyás Attila elmondta: a 2007-ben megkezdett vállalat-átalakítási programról a szakszervezetekkel azt közölték, hogy 800 milliót költenek majd az elbocsátásokra, de ez meg fog térülni, mert csökkentik a létszámot. Ehhez képest kiderül, hogy milliárdokat költöttek végkielégítésre, az elküldött emberek helyére pedig újakat vettek fel, ezért a BKV-t nemcsak anyagi, hanem mérhetetlen erkölcsi és szakmai kár is érte - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy az átalakítás ellen akkor is tiltakoztak, a többi között azért, mert sok olyan dolgozót küldtek el, aki több évtizede a cégnél dolgozott.

A szakszervezeti vezető úgy látja: a kialakult helyzet miatt a közvélemény általánosít, pedig a többi, mintegy 12 ezer BKV-s alkalmazott becsülettel végzi a munkáját, nekik nagyon nehezen lehet megmagyarázni az elmúlt hetek, évek történéseit.

Mint mondta, mérhetetlen felháborodással fogadták a dolgozók a végkielégítési ügyeket, mert a legtöbbjüknek napi megélhetési gondjai vannak, nem megfelelőek a munkakörülményei, a javításokhoz nincsenek alkatrészek, szerszámok. Nagyon nehéz lesz az év végén lejáró kollektív szerződés tárgyalásakor vagy a bértárgyalásokon meggyőzni őket arról, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, miközben milliárdokat fizetnek ki a cégnél végkielégítésre.

Gulyás Attila szerint minél hamarabb fel kell tárni az összes ügyet, a felelősöket pedig felelősségre kell vonni, majd gondoskodni kell arról, hogy ilyen ügyek a jövőben ne forduljanak elő. A nyilvánosság számára is átláthatóvá kell tenni a BKV működését, gazdálkodását és meg kell akadályozni, hogy a politikai beleszóljon a napi működésbe - közölte, hozzátéve: ha a mindenkori vezérigazgató e követelményeknek nem tud megfelelni, akkor távoznia kell.

A szakszervezeti vezető múlt kedden az MTI-nek azt mondta: másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007 óta, mivel Antal Attila korábbi vezérigazgató csaknem nyolcszáz embert küldött el a cégtől egy átalakítás során.

A belső vizsgálat hétfőn azt tárta fel: a cégnél 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítések kifizetésére: tavalyelőtt 2,6 milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizettek ki "munkaviszony-megszüntetések" miatt, Kocsis István tavaly őszi munkába állásától a mai napig pedig 168 millió forintot.

A BKV-s végkielégítések ügye három hete pattant ki, amikor a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy 100 millió forintot fizettek ki Szalainé Szilágyi Eleonóra igazgatónak, majd tovább foglalkoztatták őt havi 1,2 millió forintért. Azóta több vezetőről is kiderült, hogy több tízmillió forintos végkielégítéssel távozott a közlekedési társaságtól. Az MTI birtokába került dokumentum szerint Regőczi Miklós volt értékesítési vezérigazgató és Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes is 30 millió forintot meghaladó végkielégítést kapott másfél évnyi munkaviszony után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását