2024. április 18. - Andrea, Ilma

Pohárcsere, a világmegváltó ötlet

Pohárcsereprogramot indított csütörtökön a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) a Bánki-tó Fesztiválon: a helyszínen használatos poharakat a rendezvény látogatói 200 forintos betétdíj ellenében válthatják ki a környezetvédelem jegyében.
2009. augusztus 6. csütörtök 15:49 - HírExtra
Az Egy mozdulat elnevezésű program részeként indított akció a fesztiválok környezetterhelését hivatott csökkenteni, s felhívni a figyelmet a hulladékcsökkentés és a környezetvédelem fontosságára - közölte a KvVM csütörtökön az MTI-vel.

A pohárcsereprogramban a látogatók 200 forintos betétdíj ellenében válthatják ki a helyszínen használatos poharakat, amelyeket egy újabb kör italnál ismét megtölthetnek. Ha a fesztiválozók már nem használják az ivóalkalmatosságokat, az árusítóhelyeken visszakapják az árát.

A poharakat elmosás után újabb fesztiválokon is felhasználják, akár 100 alkalommal is: a Bánki-tó Fesztiválon most először rendszerbe állított 5 ezer pohár így - élettartama alatt - mintegy 500 köbméter hulladékot vált ki, ami például a Balaton Sound teljes hulladéktermése.

A zöldtárca az idén nyáron összesen 15 ezer újratölthető poharat vet be, amelyekkel szeptember végéig több százezer ember találkozhat a Szegedi Ifjúsági Napokon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, az augusztus 20-i budapesti parádén és a szeptemberi Autómentes Napon. A kezdeményezés megvalósítja a Töltsd újra! Vidd vissza! Ne dobd ki! filozófiát, amely nemcsak környezetvédő, hanem költséghatékony is.

A rendezvény szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a zöld gondolkodásmód képviseletére: a szelektív hulladékgyűjtés mellett elsődleges céljuk, hogy minél több látogatót rávegyenek, érkezzenek biciklivel Bánkra. A fesztiválon bringát bérelhetnek az érdeklődők, s lesznek kerékpáros ügyességi erőpróbák, akadályversenyek és biciklis számháború is.

A KvVM azt szeretné elérni, hogy a nagy látogatottságú rendezvények magas környezetterhelését csökkentsék a szervezők. A tárca a fesztiválszervező szakmával és zöld civil szervezetekkel közösen kialakította az ehhez szükséges szempontrendszert: a Zöld Fesztivál címet azok a magyar rendezvények, fesztiválok nyerhetik el, amelyek vállalják a meghatározott környezetvédelmi követelményrendszer teljesítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását