2024. május 6. - Ivett, Frida

"Gyorsan összeomolhat a kormány"

Nagy vihart kavaró székelyföldi nagygyűlés, elnökválasztás, román nagykoalíció és a moldovaiak Székelyföldre való betelepítése. Minderről Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke nyilatkozott a HírExtrának.
2009. augusztus 1. szombat 08:29 - Kőrösi Viktor Dávid
Hogyan haladnak a szeptember 5-i nagygyűlés előkészületeivel?

Minden bizonnyal nem szeptember 5-ére lesz szervezve a nagygyűlés, hanem ugyanebben az időszakban, de másik napon. Eléggé elkedvetlenítő módon az egyik civil szerveződés, a Székely Nemzeti Tanács ugyanarra a napra, ugyanarra a helyre szervez nagygyűlést, s úgy voltunk vele, hogy az okosabb enged.

Ez még akár pozitív kicsengésű is lehet, hiszen egy még tágabb összefogást is jelenthetne.


Nagyon ironikusan mondva, a bolha összefoghat az elefánttal, de attól még nekünk kell ezt a gyűlést megszervezni. Nagy részben a mi polgármestereinkről, tanácsosainkról van szó, s ha az RMDSZ szervez valamit, akkor magától értetődő, hogy annak formáját és tartalmát is maga szeretné meghatározni. Nevetségesnek tartom az ezzel kapcsolatos vitát.

A nagygyűlés ötletgazdája még az év elején a Székely Nemzeti Tanács volt. Ebben a formában végül is evidens, hogy bele szeretnének szólni a dologba.

Röviden szólva: egy nagygyűlést azért meg is kell tudni szervezni. Másrészt pedig az RMDSZ nem első alkalommal szervez fórumokat, nagygyűléseket, önkormányzati találkozókat, az elmúlt években ez rendszeres volt, például a székelyföldi önkormányzati konferencia, voltak ilyenek a Partiumban, s voltak Erdély más részeiben is. Az RMDSZ programjának szerves része az, hogy önkormányzati találkozókat szervezünk. Ez nekünk munka és lehetőség. Lehetőség találkozni az adott régió önkormányzati vezetőivel, képviselőivel, lehetőség bizonyos célok tisztázására, bizonyos esetekben a közös nevező kialakítására. Úgy látom, hogy valakik valamilyen hatalmas, de előzménytelen eseménynek tekintik, holott erről szó nincsen. Székelyföld problémáit nem önkormányzati nagygyűléseken tudjuk megoldani, beszélni azonban tudunk ezekről, s meg tudunk fogalmazni közös célokat.

Tehát akkor ez egy más tartalmú rendezvény lesz, mint amivel az SZNT próbálkozik.

Nem tudom, hogy az SZNT mit óhajt, s nem hiszem, hogy az RMDSZ-nek és a Székelyföldnek ma ez a kis civil szerveződés a legfontosabb dolga.

Nem sokára indul az elnökválasztási kampány. Lehet-e tudni, hogy milyen üzeneteket fog közvetíteni az RMDSZ Kelemen Hunor államelnök-jelöltön keresztül?


Az üzeneteket ebben az időszakban kell kidolgozni, s majd szeptemberben indul el a tényleges kampány – sőt, formálisan még később, hiszen az elnökválasztásra valamikor november-december táján kerül sor.

Mindettől függetlenül azért körvonalazódnak az üzenetek. Véleményem szerint fontos rész lesz az, hogy az RMDSZ államelnök-jelöltje természetes módon egész Románia számára kell, hogy megoldást kínáljon, mindezt magyarként. Ha az RMDSZ államelnök-jelöltje a többi jelölthöz képest tud valami újat mondani, akkor az pontosan ez. Más szemlélet, más megközelítést jelent a többi jelölttel szemben.

Ami az üzenetek tartalmi részét illeti, figyelembe kell venni, hogy az államelnöki intézmény erősebb, mint mondjuk Magyarországon, de itt sem kell a kormányzati felelősséggel összekeverni az államelnöki felelősséget. Fontosnak tartom azt, amit az utóbbi hetekben én is és mások is többször hangsúlyoztunk, hogy a következő évek nagy feladata lehet a központosított állam lebontása és átszervezése. Decentralizációról, regionalizációról, valamint a sajátos autonómiáról van szó. Mindez nagy kihívás, s az még kérdés, hogy ezekből mit tudunk megvalósítani, de célul mindenképpen az ilyen jellegű mélyreható átszervezést tűzzük ki.

Folynak-e már az egyeztetések az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal az elnökválasztási kampányról?


Ugyan az RMDSZ jelöltjéről van szó, de természetesen jól jön mindenféle, RMDSZ-en kívüli csoportosulás támogatása. Magától értetődik, hogy elsősorban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részéről várnánk ezt a támogatást, hiszen velük hoztuk tető alá a magyar összefogást. Szeptemberben velük is találkozunk, össze fog ülni az EMNT-vel közösen létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, amelyen – nem kizárólagosan ugyan, de – erről is fogunk beszélni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását