2024. április 23. - Béla

A KDNP visszavinné a politikát az egyetemekre

A KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azt szeretné elérni, hogy a politika újra megjelenhessen az egyetemeken - mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, a szervezet elnöke.
2009. július 31. péntek 13:48 - HírExtra
A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő közölte, hogy az elmúlt húsz évben az egyetemeket "politikamentes övezetté" tették. Mint mondta, eközben a fiatalok politikai aktivitása sokkal alacsonyabb, mint más korcsoportoké. Véleményük szerint ugyanakkor a "demokratikus jövő záloga", hogy a fiatalok politikailag tájékozottak legyenek.

Az MTI kérdésére elmondta, elképzelésük szerint már a következő parlamenti választásokat megelőző kampányban lehetne politikai beszélgetéseket, illetve rendezvényeket tartani a felsőoktatási intézményekben.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Kállay Katalin, az IKSZ szervezője az állam által készített Ifjúság 2008 gyorsjelentést ismertetve elmondta: a fiatalok 72 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a tudatos állampolgárnak szavaznia kell-e a választásokon. Ugyanakkor a fiatalok 34 százaléka adja le voksát. Szerinte ez arra vezethető vissza, hogy a fiatalok tájékozatlanok és nem eléggé motiváltak.

Rétvári Bence közölte: az egyetemi politizálás tiltásának húsz évvel ezelőtt nyilvánvalóan az volt az indoka, hogy az MSZMP-t távol tartsák az intézményektől, de véleménye szerint ezt a döntést felül kell vizsgálni.

Elmondta, többféle elképzelésük is van arról, hogyan jelenjen meg a politikai a felsőoktatási intézményekben. Elsőként említette, hogy lehessen rendezvényeket tartani, illetve politikai akciókat szervezni. A rendezvényekre vagy külön-külön, de egyenlő feltételek mellett kellene meghívni a parlamenti pártokat, vagy közös vitát kell szervezni számukra. Arra a felvetésre, hogy ki ellenőrzi majd, egyenlő esélyeket kap-e minden párt, közölte, előzetesen meg kell állapodni a szabályokban.

Tájékoztatása szerint az ügyben megkeresik a rektori konferenciát, illetve a politikai pártok ifjúsági szervezeteit is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását