2024. április 25. - Márk

Bajnai lemond, ha...

Bajnai Gordon megtanulta Gyurcsány Ferenc technikáját. Elődje sokszor alkalmazta ezt a módszert hatalomban maradásához. Bajnai most a költségvetés elfogadásához kötötte maradását.
2009. július 24. péntek 08:19 - Pénzes Dávid
A szocialista forgatókönyv alapvetően egyszerű. A kormány beterjeszti a költségvetést szinte a Parlament nyitónapján, de mindenképpen még szeptemberben. A Parlament megtárgyalja, majd szavaz róla. Ha meglesz az elegendő támogatottság, akkor meg is szavazzák és Bajnai marad. Ha nem, akkor előrehozott választások lesznek.

De kiken múlik mindez?


Bajnai nyilatkozata
A miniszterelnök kijelentette, ha ősszel a parlament nem tudja elfogadni a jövő évi költségvetést, akkor lemond, de - mint mondta - úgy látja: a kormánynak megvan a többsége. Ha ennek ellenkezőjét látná, akkor - mint mondta - "egy választást követően átadnám a kormányt", hiszen az országnak az aktív, erőteljes válságkezelés az érdeke.
Bajnai nem véletlenül jelentette már most ki azt, hogy lemond, ha nem lesz költségvetés. Ezzel nemcsak azt jelezte, ez mennyire fontos ügy a válságkezelésben, hanem azt is, hogy messze nem biztos kormányának támogatottsága. Érdekes, hogy ugyanebben az interjúban mondta el, biztos parlamenti többséget érez a kabinet mögött. Ez pedig erős ellentétben van egymással. Aki ugyanis érzi a támogatottságot, avagy nem kérdés számára ez, nem fogja fűnek-fának hangoztatni, hogy lelép a színről, ha mégsem áll mögé a többség.

A probléma két oldalról jöhet. Az MSZP és az SZDSZ padsoraiból. A szocik nem állnak feltétlenül a válságkezelő kormány intézkedései mögött: több képviselő is van, aki „szeret” különcködni, és egyre hangosabban hallatja a frakciótól eltérő álláspontját. Másrészt több szocialista honatya is kijelentette, hogy az eddigiekhez képest jobban szeretnének beleszólni a kormány elképzeléseibe – különösen a költségvetésnél.

Hangoztatják ugyan, hogy nem szeretnének választási költségvetést, ám ezek a hangok azért, ahogy közeledik a törvény megvitatásának időpontja minden bizonnyal halkulni fognak. Bajnai viszont nem fog belemenni olyan költségvetésbe, ami nem a válságkezelésben elindított folyamatokat erősíti tovább. Nehéz kompromisszumok várnak ezért minden fronton a politikusokra. A frakción belül el kell simítani az érdekellentéteket, és a kormánnyal is meg kell találni a közös hangot. Aztán még ott van az SZDSZ is…

A sötét ló

Az SZDSZ a jelenlegi állapotában a sötét ló a kormány és a Szocialista Párt számára. Az ott zajló szinte követhetetlen változások miatt kiszámíthatatlan a frakció reagálása a költségvetésre. Az biztos pont a Kuncze Gábor – Pető Iván – Magyra Bálint triumvirátus. Ők ezzel a parlamenti ciklussal befejezik politikai pályafutásukat, így minél tovább szeretnének még bent ülni az Országgyűlésben. Maga a törvény tartalma valószínűleg nem sokat fog számítani számukra. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy ők hárman a végén az igen gombot fogják megnyomni.

A többiek azonban nehezebb diók. Még Kóka János is, aki ugyan elméletileg hármójuk embere, ám a frakcióvezető egy hangyányival labilisabb. Valószínűleg ő is megszavazza a költségvetést, viszont nála erősen elképzelhető hogy ezért cserébe gesztusokat kér a szociktól. Ezek lehetnek a magára a törvényre vonatkozók, de akár más jellegűek is.

A fő kérdés persze az, hogy Retkes Attila, új pártelnök illetve az új ügyvivők el tudják-e érni Kóka lemondatását a frakcióvezetői tisztségből. Ha igen, akkor még nagy bajba is kerülhet a költségvetés.

És ha mégis

Izgalmas helyzet alakulhat akkor is, ha elfogadják a költségvetést, és a szocik majd azt mondják, hogy rendben, akkor jöjjön a választás. Ez azért is van benne a pakliban, mert ezzel a Fidesznek még a nagy gebaszt adnák át, az önkormányzati választásokig pedig több idejük lenne rendezni a soraikat. Az erre való felkészlés lehet az is, hogy minél előbb el akarják fogadtatni a törvényt.

A másik oldal

Itt kerülne súlyos identitászavarba a Fidesz. Mert ne gondoljuk, hogy ők előrehozott választást szeretnének. Nekik nagyon megfelel a jövő tavaszi időpont. Addigra talán az ország szekere is elkezd kifelé haladni a gödörből és könnyebb lenne a dolguk - igaz nem sokkal. Mert azért ne gondoljuk, hogy míg januárban a béke feneke alatt leszünk, addig áprilisra csupa móka és kacagás lesz az ország.

Bajnai kemény kijelentése a lemondás és a költségvetés összefüggésében érthető, de ettől függetlenül nem okozna nagy meglepetést senkinek, ha ősszel feloszlana az Országgyűlés és jönne, aminek előbb-utóbb jönnie kell.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 24. 18:02
Bajnai fidesz programot hajt végre,tehát a fidesz kiszavazókkal is támogatni fogja.A válságkezelés azt jelentette volna,hogy legalább 2/3-os Parlamenti támogatott törvényeket lehet csak elfogadni.Amennyiben megbuktatják Bajnait,akkor az csak azt fogja jelenteni,hogy a fidesz továbbra is ideiglenes kormányzást akar,csak saját nevelésüt.És majd,ha lesz valami fény az alagut végén,akkor jön majd a messiás:O.Viktor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását