2024. május 2. - Zsigmond

Még egy faj a kihalás szélén

Kambodzsából, Vietnamból és Laosz nagy területéről gyakorlatilag eltűnt a tobzoska, ugyanis húsáért és pikkelyéért keresett árucikk az illegális piacokon.
2009. július 23. csütörtök 06:31 - HírExtra
Ez év márciusában többek között 24 tonna Szumátráról és Indonéziából származó fagyasztott tobzoskát foglaltak le Vietnamban, áprilisban 14 tonna fagyasztott húst Szumátrán, nemrégiben pedig afrikai tobzoskát Ázsiában - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország szerdán az MTI-vel.

A összes illegálisan árusított tobzoska a természetből származik, mivel kereskedelmi mértékben nem lehet szaporítani őket. A vadonban a tobzoskák szaporodása lassú, egyszerre csak egy kicsinyük születik. Ezek az emlősök hangyával, termesszel táplálkoznak, mellső lábukon található erőteljes karmaikkal tépik fel a rovarok várát.

A tobzoskák minden ázsiai országban védelem alatt állnak, és a Washingtoni Egyezmény (CITES) szerint is tiltott a nemzetközi kereskedelmük, ám a szabályozásnak kevés hatása van az illegális kereskedelemre.

Kínában nagy hagyománya van a tobzoskahús fogyasztásának és az állat egyéb testrészeinek felhasználása is elterjedt a hagyományos kínai gyógyászatban. A folyamatosan növekvő igény és a csökkenő kínai vadon élő populáció következtében az utóbbi években a tobzoska Délkelet-Ázsiából történő csempészete miatt ezeknek az országoknak a vadon élő populációi is hanyatlásnak indultak.

A WWF, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a CITES végrehajtásának segítségére életre hívott TRAFFIC vadvédelmi ellenőrző hálózat szakemberei szerint a tobzoska válság megoldásának kulcsa az állatok védelmére létrehozott nemzeti és nemzetközi jogszabályok jobb betartatása, az illegális kereskedelem hatékonyabb ellenőrzése, valamint a még létező vadon élő tobzoskapopulációk felderítésére irányuló átfogó kutatás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását