2024. április 23. - Béla

Az MDF szerint Orbán újszocialista-populista

Az MDF szerint újszocialista-populista politikáról tanúskodik Orbán Viktor Fidesz-elnök hétvégi tusnádfürdői beszéde - közölte az MDF országos elnöksége és Bokros Lajos.
2009. július 20. hétfő 14:45 - HírExtra
"Az újszocialista orbáni politikának a középpontjában az egyéni és közösségi kezdeményezéseket elfojtó, az élet legtöbb területére rátelepedő állam áll" - fogalmaznak a közleményben.

Az MDF szerint a Fidesz elnökének érvelése szöges ellentétben áll a nyugati jobbközép-kereszténydemokrata-konzervatív politikai gondolkodással, közgazdaságilag pedig egyenesen abszurd, ellene költségvetési, közpolitikai, közgazdasági és politikai-filozófiai érvek szólnak.

Az elnökség és az EP-képviselő úgy véli, kevés adóból csak kicsi, kiadásait tekintve célzottan hatékony állam tartható fenn, hacsak nem akarjuk a jövőt továbbra is elzálogosítani magas hiánnyal és államadóssággal.

Hozzátették: az emberek választani akarnak jobb és még jobb minőségű termékek és szolgáltatások között, a javuló minőséget költséghatékonyan csak a piaci verseny tudja előállítani. Az ellenzéki párt szerint a piaci verseny szabályozandó, de éppen annak erősítése, a szereplők magatartásának áttekinthetősége és összehasonlíthatósága, nem pedig a verseny tompítása, torzítása, netán helyettesítése végett.

A közlemény szerint atyáskodó állam helyett vállalkozás- és versenybarát környezetre van szükség, ha az állam átveszi a piac szerepét a gazdaság alapvető folyamatainak szabályozásában, összehangolásában, akkor megöli az egyéni kezdeményezést, vállalkozást, felelősségvállalást, szabadságot.

AZ MDF elnöksége és Bokros Lajos közölte: az állam szerepének növelése a hivatalok uralmához, a bürokrácia elterjedéséhez, az emberek helyett az ő fejük feletti döntések elszaporodásához vezet.

"Gyámoltalanná tett alattvalók helyett emelt fővel sokat és eredményesen dolgozó, jól képzett és egyenes gerincű, adót fizetni képes és adót fizető polgárok tömegére van szükség" - fogalmaznak, megjegyezve, ehhez szabad versenyre, a szabad vállalkozásra és az erre épülő kicsi, de a hatékony és tisztakezű államot alacsony adókkal támogató fejlett piacgazdaságra van szükség.

A Fidesz elnöke szombaton, a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján egyebek között arról beszélt: egy politikai és gazdasági mítosz uralmának a korszaka ért most véget, amelynek a lényege az volt, hogy létezik egy nagy csoda, egy nagy varázslat, amely mindent megold. A "mindent piacosítani" politikájának elvét vallók azt mondták: a piac szent, morális és önszabályozó, aki pedig ebben kételkedik, az eretnek, maradi és szélsőséges - hangoztatta.

Szerinte a magyar baloldalt is felvásárolta egy neoliberális tőkés csoport, amely mindent elvett a magyarok közösségétől. Ez a csoport szétverte az ország egészségügyi rendszerét, az emberektől elvette a nyugdíj-megtakarításokat, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonság.

Orbán Viktor szerint Magyarországon ennek a politikának a kudarca hatalmi, politikai és gazdasági válságot idézett elő. Ehhez hozzáadódott a nemzetközi válság, mindez együttesen nyomasztja a társadalmat. Ennek egyik következménye a kétféle szélsőséges politika - a szélsőséges liberális baloldal és a szélsőséges jobboldal - megjelenése Magyarországon - mondta.

Ezek egymásból élnek, egyik a másiknak következménye - fűzte hozzá. Ezekkel a szélsőségekkel szemben csak a kiegyensúlyozott, sikeres, eredményeket hozó polgári kormányzás lehet az alternatíva - hangsúlyozta Orbán Viktor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. július 20. 15:35
Nagy a hőség, meg sok a frontátvonulás, ugye kedves emdéefes pincsikutyusok?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását