2024. április 30. - Katalin, Kitti

Utcára kerülhet a múzeum

Utcára kerülhet a kárpátaljai Beregszász és vidéke egyetlen, a város és a régió történetét bemutató közgyűjteménye, a Beregvidéki Múzeum, mert az illetékes ukrán állami hivatal drasztikus mértékben megemelte helyiségeinek bérleti díját.
2009. július 17. péntek 06:06 - HírExtra
A Beregszászra látogató turisták kedvelt célpontjának számító múzeum a város egyik legrégebbi épületében, az 1629-ben épült Bethlen-kastély - névleg állami védelem alatt álló műemléképületének - egyik szárnyában található. Annak ellenére, hogy az állam egyáltalán nem gondoskodik a rossz állapotban lévő épület állagmegőrzéséről és a gyűjtemény fenntartásáról, gyarapításáról, a vagyonkezelő hivatal havi 1580 hrivnya (mintegy 50 ezer forintnyi) bérleti díj fizetésére kötelezte a Beregvidéki Múzeumot - adta hírül csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

Mint Sepa János, a múzeum alapító igazgatója a lapnak elmondta, amennyiben a fenntartó, a beregszászi járási tanács (közgyűlés) vagy más ukrán állami szerv nem biztosítja a bérleti díj kifizetéséhez szükséges összeget, akkor valószínűleg utcára teszik a gyűjteményt.

A kilátásba helyezett kilakoltatás kapcsán Csizmár Béla, a járási tanács elnöke a hetilapnak kifejtette: mivel a múzeum nagyon értékes a járás és a város számára, ezért mindent meg szeretnének tenni a megmentéséért. Hozzátette: érthetetlennek tartja, miért akarja az irreálisan magas bérleti díjjal ellehetetleníteni ezt az állami intézményt a vagyonkezelő, hiszen az állami intézmények rendszerint jelképes összeget fizetnek a bérelt helyiségekért. Példaként említette a járási tanács épületében működő Beregszászi Egészségügyi Szakközépiskolát, amely évi egy hrivnya bérleti díjat fizet. Mint közölte, személyesen szeretne tárgyalni a megyei vagyonkezelő hivatal vezetőjével a kérdésről.

A Beregszászi járás vezetői el szeretnék érni, hogy a Beregvidéki Múzeum is jelképes bérleti díjat fizessen, annál is inkább, mivel az államtól szinte lehetetlen pénzt szerezni a kulturális intézmények, köztük a gyűjtemény fejlesztésére. Eddig is csak magyarországi, pályázati úton nyert támogatások révén sikerült némileg javítani a múzeum helyzetén – olvasható a beregszászi hetilapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását