2024. május 19. - Ivó, Milán

Izrael hibázott, nem lesz szabad a katona?

Az egyiptomi elnök azzal vádolta meg Izraelt egy pénteken megjelenő lapinterjúban, hogy meghiúsított egy küszöbön álló megállapodást a három éve elrabolt Gilád Salit izraeli katona szabadon bocsátásáról.
2009. július 10. péntek 07:35 - HírExtra
Hoszni Mubarak a Jediót Ahronót című izraeli újságnak azt mondta, hogy a Hamász palesztin szervezet már éppen átadta volna Salitot az egyiptomiaknak, amikor Izrael elkezdte módosítani a fogolycsere feltételeit, s ezzel meghiúsította a megállapodást. Az elnök, akinek kormánya a fogolycsere ügyében közvetít a Hamász és Izrael között, arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ez a bizonyos megállapodás pontosan mikor hiúsult meg.

"Már ott tartottunk, hogy a Hamász kész átadni nekünk Salitot, hogy mindaddig a mi őrizetünkben maradjon, amíg Izrael el nem engedi a (fogolycserébe bevont) palesztin foglyokat" - mondta Mubarak a lap pénteki számában megjelenő interjúban, amelynek átiratát közzétette a Mena egyiptomi hírügynökség csütörtök este. Az egyiptomi elnök azt állította, hogy az izraeliek nem hagytak fel annak hajtogatásával, hogy "ezt a foglyot elengedjük, de azt nem", és a "helyzetet bonyolította, amikor új elemeket vezettek be" a megállapodás feltételei közé.

Mubarak az interjúban megismételte, hogy információi szerint a 2006 nyarán a Gázai övezetbe hurcolt Salit jól van. Ezt a hét elején izraeli kollégájának, Simon Peresznek is elmondta, ám később a Hamász egy magas rangú képviselője erre reagálva leszögezte: az egyiptomi elnöknek fogalma sem lehet Gilád Salit állapotáról, és Mubarak szavai legfeljebb az ábrándjait tükrözik.

Az interjúban Mubarak azt tanácsolta Izraelnek, hogy ne emlegesse olyan sokat Salit ügyét. "Minél nagyobb fontosságot tulajdonítanak nyilvánosan az izraeli katona ügyének, a Hamász annál inkább megkeményíti álláspontját" - vélekedett az egyiptomi államfő. Hozzátette: azt javasolta az izraeli vezetőknek, hogy "ne beszéljenek annyit Salitról, és az ügy lassanként majd megoldódik".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását