2023. február 9. - Abigél, Alex

Ma újra összeül a G8

A világgazdaság fellendítése, a globális felmelegedés és a szegénység elleni küzdelem, valamint Irán szerepel a napirenden a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország szerdától péntekig tartó csúcstalálkozóján.
2009. július 8. szerda 08:17 - HírExtra
"Minden készen van, teljesen nyugodt vagyok" - jelentette ki Silvio Berlusconi olasz kormányfő, aki a G8-csúcs színhelyét az eredetileg tervezett szardíniai Maddalenáról L'Aquilába helyezte át, ahol még látszanak a 299 emberéletet követelő földrengés okozta károk. Rómába és L'Aquilába összesen 15 ezer rendőrt vezényeltek a csúcstalálkozó biztosítására, amelyre mintegy 30 állam és kormányfőt várnak.

A csúcs résztvevőit a Richter-skála szerinti 4-es erősségűnél nagyobb földmozgás esetén azonnal kimenekítik a városból - közölte még hétfőn az olasz polgári védelem. Ez esetben a vezető politikusokat légi úton Rómába szállítanák, és a csúcs az olasz fővárosban folytatódna.

Kedden kisebb tüntetéseket tartottak a csúcstalálkozó ellen tiltakozásul Róma utcáin. A rendvédelmi szervek néhány tucat tüntetőt őrizetbe vettek, miután többen összecsaptak a rendőrökkel. Az előállítottak többségükben olasz állampolgárok voltak.

A G8 tagjai az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország.

Csütörtökön a csúcstalálkozó kibővül a G5 csoport - Brazília, Dél-Afrika, India, Kína és Mexikó -, valamint Ausztrália, Indonézia és Dél-Korea vezetőivel. A megbeszélések fő témája az általános felmelegedés kérdése lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását