2024. május 29. - Magdolna

Retkes ellenzéket csinálna az SZDSZ-ből

Elnökké választása esetén az SZDSZ ellenzéki pártként politizálna, nem támogatná tovább a Bajnai-kormányt, mivel az nem szakértői, hanem szocialista kormány - nyilatkozta Retkes Attila.
2009. július 6. hétfő 11:00 - HírExtra
A párt elnöki posztjára pályázó politikus kifejtette, hogy olyan "szavahihető, szerethető és gyakorlatias" SZDSZ-t szeretne, amely a Deák Ferenc és Eötvös József által fémjelzett nemzeti liberalizmusra és a két világháború közötti polgári liberalizmusra építve mindenkor következetesen kiáll értékei és álláspontja mellett, hazaszerető, és egyúttal felelősséget vállal a határon túli magyarok sorsáért is.


Fotó: Fejér Bálint

Retkes Attila rámutatott, hogy az SZDSZ-nek olyan szavahihető pártnak kell lennie, amelynek eszmerendszere, programja és ennek megvalósítása is bármikor nyomon követhető, számon kérhető, legyen szó parlamenti vagy önkormányzati döntésekről.

Az elnökjelölt közölte, hogy olyan SZDSZ-re van szükség, amely végre nem akarja kitalálni, hogy mi lenne jó a társadalom többségének, hanem valódi párbeszédet kezdeményez a választópolgárokkal és a szakmai szervezetekkel. A dialógus eredményeként kialakított szakpolitikai programját pedig nem elefántcsonttoronyból, hanem emberközelből, "nem fellengzős szövegekkel", hanem kemény munkával igyekszik megvalósítani.

Retkes Attila arra törekszik, hogy az SZDSZ "szerethető" legyen. Hangsúlyozta, hogy a párt jelenlegi elutasítottságának, az európai parlamenti választási kudarc igazi oka "az a nagyképűség és hiteltelenség" volt, ami néhány kivételtől eltekintve, az elmúlt években jellemezte az SZDSZ-nek a médiában gyakran szereplő politikusait. Ezen a politikán gyökeresen és azonnal változtatni kell - jegyezte meg. Hozzátette, hogy szerény, tisztességes, határozott és következetes, a társadalom szélesebb csoportjai számára is elfogadható párttal, ilyen politizálással fokozatosan visszaszerezhetik az elveszett választóik és a támogatóik bizalmát.

Retkes Attila szólt arról is, hogy elnökként új, a pártvezetéssel mindenben együttműködő országgyűlési frakcióvezető személyére tenne javaslatot. Az elmúlt egy évben ugyanis a párt vezetése és a parlamenti frakció szűk többsége élesen szemben állt egymással, és ez jelentősen hozzájárult az SZDSZ hitelvesztéséhez és elutasítottságához. Régi politikai közhely, hogy a pártnak van frakciója, és nem a frakciónak pártja - fűzte hozzá.

Az SZDSZ szervezeti újjáépítésével összefüggésben a vidéki szervezetek és a helyi csoportok megerősítését tartja fontosnak. A személyi és infrastrukturális feltételek javítása mellett élénkítené a párt vezetése és a helyi szervezetek kapcsolatát. Retkes Attila fontosnak tartja az SZDSZ-től fokozatosan eltávolodott régi értelmiségi bázisok visszaszerzését éppúgy, mint a rendszerváltás óta felnőtt, szabadelvűen gondolkodó értelmiségiek megnyerését. Olyan értelmiségieket, akik - bár liberálisak - a jelenlegi SZDSZ-t vállalhatatlannak tartják - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását