2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Összesen 184 embert állítottak elő a tegnapi Gárda-demonstráción

Este kilenc óra tájban lett nyugalom szombaton Budapesten, az Erzsébet téren, ahol délután mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.
2009. július 5. vasárnap 07:45 - HírExtra
 A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Késő estig 184 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek napközben azt mondta: ha a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tagjai egyenruhában jelennek meg közterületen, a rendőrség intézkedni fog ellenük.

Tájékoztatása szerint szombaton több településén kellett intézkedniük a rendőröknek olyan emberekkel szemben, akik a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Egyesület egyenruhájában jelentek meg. Az őrnagy ezt azzal indokolta, hogy a bírósági döntés értelmében a Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom csak formailag különül el, egységes képződményként kell kezelni, ezért a jövőben a rendőrség "intézkedést fog kezdeményezni, ha a gárdisták egyenruhában jelennek meg, illetve vonulnak közterületen, mivel ruházatuk másokban félelmet, megbotránkozást, valamint riadalmat kelt".

Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Folyamatos volt a kiszorítás és a dulakodás a demonstrálók és a rendőrök között.
Vona Gábort, a Jobbik elnökét is elvitték a rendőrök az Erzsébet térről, nem sokkal azután, hogy megérkezett és leült a fűre, több gárdista mellé. A rendőrök egyenként szólították igazoltatásra a gárdistákat, akik "Szebb jövőt!" felkiáltással engedelmeskedtek nekik.

Estére szétváltak a gárdisták a szimpatizánsaiktól. Az utóbbiak mintegy 150 fős csoportját a rendőrök az Astoria felé szorították, a Rákóczi úton rövid időre megbénult a járműforgalom. Végül a szimpatizánsok tíz főre apadt csoportja a Dózsa György és a Thököly út sarkán szétszéledt. Az Erzsébet téren estére már csak egy csapat rendőr maradt.

Az ombudsmani hivatal munkatársai szombaton kint voltak az Erzsébet téren. Egyikük az MTI-nek elmondta: vizsgálatot folytatnak, minden dokumentumot bekérnek a rendőrségtől, s majd azok alapján alakítják ki álláspontjukat.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai - Szabó Máté ombudsman döntésének megfelelően - július 2-a óta több közterületi rendezvényen, a helyszíneken is vizsgálták a gyülekezési jog érvényesülésének körülményeit - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala nem sokkal később az MTI-t. A közlemény szerint a munkatársak megállapításairól a biztos a rendelkezésre álló, a bekért, illetve a más úton beérkezett információk, valamint a helyszíni tapasztalatok elemzése után ad tájékoztatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jenő
2009. július 5. 09:07
Vizsgál az ombudsman ? Ha egyszer valaki-valakik egy rendeletet nem tart be, akkor jogos a retorzió .Kicsit túlzás , hogy némely ilyen-olyan elnevezésű horda széles ívben sza.ik minden hivatalos utasításra.Ilyenkor tegyék már be őket az etnikai- megélhetési bűnözők közé !Elviekben mivel másabb a gárda mint a munkásőrség ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását