2024. április 29. - Péter

Obama és Medvegyev üzenget egymásnak

Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök a hét végén a sajtó útján utolsó üzeneteit küldte egymásnak a hétfőn kezdődő moszkvai orosz-amerikai csúcstalálkozó előtt, amelynek központi témája a nukleáris leszerelés - a kétoldalú kapcsolatok emblematikus kérdése -, a hadászati támadófegyverek csökkentéséről 1991-ben kötött, decemberben lejáró START-I megállapodást felváltó új egyezmény lesz.
2009. július 5. vasárnap 14:34 - HírExtra
A felek hajlandónak tűnnek a csökkentésre, de Moszkva ezt össze akarja kapcsolni az orosz nukleáris elrettentő erőt aláásó amerikai rakétapajzsra vonatkozó megegyezéssel.

Medvegyev olasz sajtóorgánumoknak adott interjújában megerősítette: Oroszország változatlanul ellenzi a rakétapajzs elemeinek - az előző amerikai kormányzat által tervbe vett - lengyelországi és csehországi telepítését. Úgy vélte azonban, hogy Moszkva és Washington képes "ésszerűen összekötni" a leszerelés és a rakétapajzs kérdését, amelynek megoldásához elegendő kompromisszumkészséget tanúsítani. Medvegyev azt állította, hogy az új amerikai kormányzat hajlandó tárgyalni a rakétapajzsról.

Obama az ellenzéki hangvételű Novaja Gazeta című orosz lapban hétfőn megjelenő, vasárnap előzetesen ismertetett interjúban megismételte az eddigi amerikai álláspontot, amely szerint a rakétapajzs kiterjesztése nem Oroszországból, hanem Iránból kiinduló támadással szemben hivatott megvédeni az Egyesült Államokat.

Medvegyev kitűnőnek mondta személyes kapcsolatát Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. Ennek előzménye, hogy Obama csütörtökön dicsérte az orosz elnököt, bírálta viszont Putyint, mondván, hogy fél lábbal a múltban él. Egyes moszkvai sajtókommentárok ezt úgy értékelték, hogy Obama megpróbált éket verni a két orosz politikus közé. A nyilvánosság előtt nem látszik ellentét az ország "erős emberének" tartott Putyin és a védenceként az elnöki posztra került Medvegyev között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását