2023. március 20. - Klaudia

Digitális úton gyűjt a Vatikán a rászorulóknak

A Vatikán internetes oldalán keresztül is gyűjti az úgynevezett péterfilléreket a rászorulóknak az idén a katolikus egyház, a templomi adakozást vasárnap tartják - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága az MTI-t.
2009. július 4. szombat 09:04 - HírExtra
Minden évben Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepéhez, június 29-éhez kapcsolódik a pápa karitatív céljaira való adakozás, amely az idén az erre következő vasárnap lesz. A katolikus templomokban zajló gyűjtéshez lehet csatlakozni interneten, postai úton vagy banki átutalással - közölte az MKPK.

Tájékoztatása szerint a bevétel teljes összege évente mintegy 60 millió dollárt tesz ki, a célokhoz a magyarországi katolikus közösség több mint 40 millió forinttal járul hozzá. A kommunizmus évtizedei alatt a magyarországi adakozás szünetelt, 1993-ban indult újra.
Az elmúlt nyolc év alatt csaknem megkétszereződött az így összegyűjtött adomány: 2000-ben a magyar hívek 23 millió forinttal segítették a pápa tevékenységét, 2008-ra pedig közel 44 és fél millióra nőtt az összeg, amely kétmillió forinttal több, mint az előző évben - áll a közleményben.

A VIII. századi Angliában alakult ki a "Denarius Sancti Petri" szokása: a megtért angolszászok elhatározták, hogy évente anyagi hozzájárulást küldenek a pápának. A középkorban kötelezővé vált a péterfillérek gyűjtése, ám a reformáció idején megszakadt a gyakorlat. A XIX. század közepén éledt újjá a szokás Franciaországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását