2024. május 18. - Erik, Alexandra

"A baloldali politika nem jelenthet osztogatást"

Jelentős változásra van szükség az MSZP politikájában - szögezte le Kiss Péter az MSZP alelnöke az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.
2009. július 2. csütörtök 18:30 - HírExtra
A szombati kongresszusnak határoznia kell arról, hogy a baloldal megújítása milyen tartalmi és a politikai értékválasztási korlátok között valósulhat meg - mondta Kiss Péter. Hozzátette: a baloldali politika az MSZP-n belüli személyiségek és csoportok új együttműködését jelenti, amelynek ki kell jelölni tartalmi és értékválasztási korlátait.

Az egyik korlátnak azt kell kimondania, hogy az MSZP elhatárolódik a neoliberális megoldásoktól, a liberális szabadságeszményt integrálja a politikai baloldalon belül - hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette: a másik korlát az, hogy miközben a szocialisták a nemzeti politika igényével lépnek fel, elutasítják a balkáni baloldali nacionalizmust.

A társadalmi kapcsolatokért felelős miniszter szerint az MSZP-nek jelentősen változtatnia kell az eddig folytatott politikáján. Kiss Péter leszögezte: ez azonban nem jelent költségvetési osztogatást, "ilyen baloldali fordulatra nincs szükség".

Az MSZP által képviselt baloldali politikának alulról építkezőnek, integrálónak, befogadónak, a szolidaritásra építőnek kell lennie - mondta az alelnök.

Kiemelte: a szombati kongresszus három kérdésben ad majd megrendelést a kormánynak: a biztonságot ért kihívásra adandó válaszok, a politikai elittel szembeni morális elvárások és a kisembereket érintő hátrányok témaköreiben.

Kiss Péter elmondta: a biztonságot szélesen értelmezik, ide tartozik a hétköznapok biztonsága és például a fogyasztóvédelem is. Itt arra keresnek választ, hogy miként lehet megvédeni azokat a kisembereket, akik nem rendelkeznek tulajdonnal, politikai vagy média befolyással - szögezte le a szocialista politikus.

A politikai elittel szembeni morális elvárások, korlátok kialakítása többek között azt is jelenti, hogy aki hatalmánál, befolyásánál, vagyonánál fogva tud, az tegyen többet azokért, akiket támogatni kell - mondta Kiss Péter.

A harmadik "megrendelés" a "kisemberbarát politika", amelyik megpróbálja a "született társadalmi hátrányokat" ellensúlyozni - tette hozzá.

Az alelnök kiemelte, hogy a kormánynak a válság elleni küzdelme, a stabilitás és költségvetési egyensúly a hosszú távú kiszámíthatóságról és biztonság szól, az MSZP-nek rövid távon a hétköznapok biztonságért, kiszámíthatósáért kell tenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását