2024. május 13. - Szervác, Imola

Budapesten szinte minden drágább lesz

Az áfakulcs 5 százalékos emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a budapesti közszolgáltatásokért.
2009. június 30. kedd 17:57 - HírExtra
A BKV kezdeményezésére, az év eleji több mint 10 százalékos áremelés után, június elején a Fővárosi Közgyűlés az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazataival döntött a legfeljebb 4,8 százalékos tarifaemelésről. E szerint a vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, ami 3,4 százalékos emelés. A dolgozói bérletért 4,4 százalékkal többet, 9.400 forintot, a tanuló- és a nyugdíjasbérletért 4,2 százalékkal többet, 3.700 forintot kell fizetni. Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb, 4,8 százalék, amelyet júliustól 2.200 forintért árulnak majd.

A Fővárosi Közgyűlés a múlt héten ugyancsak az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazatával döntött a kéményseprési tarifák emeléséről is. Ennek megfelelően az egyedi gyűjtőkémény esetében 71 forinttal, a gyűjtőkéménynél 158 forinttal kell többet fizetni, s így 1.773, illetve 3.955 forint lesz a tarifa.

Az áfadrágulás mértékével növekszik júliustól a vízdíj, a csatornahasználati díj, a szemétszállítási díj és a szennyvízszippantás tarifája is. E szolgáltatások esetében nem volt szükség újabb közgyűlési döntésre, mivel korábban a nettótarifák mértékét határozták meg. A szolgáltatócégek így az áfa változása miatt júliustól automatikusan növelik a számlák végösszegét az áfaemelés mértékének megfelelően.

A távfűtés ára viszont nem drágul a júliusi 5 százalékos áfaemelés ellenére sem, mivel a Főtáv Zrt. ebben a hónapban árengedménnyel kompenzálja a drágulást. Augusztustól pedig a törvényi szabályozás alapján 18 százalékra csökken a távfűtés áfakulcsa.

Az energiaügyi miniszter rendeletének megfelelően az áfa emelése miatt drágul a gáz és a villanyáram ára is júliustól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását