2024. április 28. - Valéria

1989 a Föld körül

Vasárnap este tíz óráig látható az 1989 a Föld körül című fotókiállítás, amelynek képei szombat reggel kerültek ki az Andrássy útra és a Kodály köröndre; a szabadtéri kiállítás anyagának több mint fele az MTI gyűjteményéből származik.
2009. június 27. szombat 22:38 - HírExtra
Megnyitójában Vince Mátyás, az MTI elnöke felidézte, hogy mit írt az MTI 1989-ben e napon: "Sopronban Horn Gyula, Magyarország külügyminisztere Alois Mock osztrák külügyminiszter társaságában részt vesz a város határában húzódó műszaki határzár lebontásában." Hozzátette: a húsz évvel ezelőtti események napról-napra pontosan követhetők képben és szövegben is az MTI honlapjának 1989-es aloldalán.

Hangsúlyozta: büszke arra, hogy a kiállításon látható anyag több mint fele Közép-Európa legnagyobb, mintegy 13 millió negatívot tartalmazó MTI-archívumából való, és mindig örül, ha ennek a gazdag gyűjteménynek egy-egy szelete a nyilvánosság elé kerül.
A kiállításon több mint négyszáz fotó látható százhetven tablón és hét óriásplakát-hordozón. A tárlat ötletgazdája és kivitelezője a SuperGroup művészcsoport volt.

A hivatásos fotósok számára kiírt pályázat és a kiállítás védnökségét az MTI-n kívül a Magyar Fotográfusok Szövetsége, a Magyar Fotográfusok Háza és a Mai Manó Ház vállalta. A tárlathoz kapcsolódó fotópályázat szakmai zsűrijének elnöke Vince Mátyás, tagja Szamódy Zsolt, a Magyar Fotográfusok Szövetségének elnöke és Kőrösi Orsolya a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója volt. A kiállítás kurátoraként Gőbölyös Luca Balogh Rudolf-díjas fotográfus dolgozott.

A pályázat ezer eurós első díját Benkő Imre fotóművész vehette át Szollár Domokostól. A kormányszóvivő elmondta, ő kamaszként személyesen csak a köztársaság kikiáltását élhette át. Ez a kiállítás kézen fogja a nézőt és elviszi a múltba, és a vele egykorúaknak szükségük van rá, hogy ennek az időszaknak az eseményei "beletetoválódjanak" a lelkükbe, az akkori felnőttek pedig felfrissíthetik az emlékezetüket - tette hozzá.
Az ötszáz eurós második díjat Korniss Péter fotóművész kapta Vendégmunkás című sorozatáért, amely az átadó Vince Mátyás szerint a kor talán legpontosabb látlelete.

A szintén ötszáz eurós harmadik díjat Szamódy Zsolt azzal nyújtotta át Teknős Miklósnak (Népszabadság), hogy a beküldött hatezer képből akár négyezer is kikerülhetett volna a tablókra, és bár nehéz volt választani, a díjazottak személye megkérdőjelezhetetlen.
Az 1989 a Föld körül című kiállítás célja, hogy megismertesse nézőit az év eseményeivel - hogy például abban az évben halt meg Salvador Dalí, kapott Oscar-díjat Dustin Hoffmann Az esőemberért, Yves Saint-Laurent pedig akkor vitte tőzsdére divatcégét.

Gőbölyös Luca kurátor is kiemelte, hogy a rendkívül erős anyag százféle aspektusból helyezi a rendszerváltást nemzetközi környezetbe, így még erőteljesebben láthatók a különbségek az akkori Magyarország és a nyugatabbra élők hétköznapjai között.
A különleges belső megvilágítás révén a szabadtéri kiállítás este-éjjel is jól látható, emellett az 1980-as évekből való zenei illusztráció és a Kodály köröndön parkoló Trabantok teszik teljessé a látványt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását