2024. április 28. - Valéria

Roadshow-n mutathatjuk be a válságkezelést

A külföldi kötvénykibocsátást előkészítő roadshow júliusban kezdődik több európai nagyvárosban, Frankfurtban, Párizsban, Londonban, majd a nyár közepén a tengerentúlon folytatódik - mondta az MTI-nek Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki szerint a roadshow alkalmat ad arra, hogy bemutassuk azt a magyar válságkezelési módszert, amely a nemzetközi válságkezelésben unikumnak számít.
2009. június 24. szerda 20:17 - HírExtra
Magyarország eddig 11,3 milliárd euró hitelt hívott le a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által megajánlott keretből, további 1,4 milliárd az IMF-től napokon belül megérkezik. Ebből 8 milliárd eurót használtunk fel. A finanszírozási csomag nagyban hozzájárult a jegybank devizatartalékainak emelkedéséhez - közölte a pénzügyminiszter.

A felhasznált 8 milliárd euróból az államadósság refinanszírozására, azaz a lejáró állampapírok kifizetésére, illetve visszavásárlására 6,5 milliárd eurót kellett fordítani, a többi a bankrendszer stabilitását segíti - tette hozzá.

Oszkó Péter a banki tőke- és hiteljuttatáson belül említette a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) feltőkésítését, az OTP-nek, az FHB-nak és a Magyar Fejlesztési Banknak nyújtott hitelt, amit a későbbiekben természetesen visszakap a költségvetés. A lehívott hitelek növelték a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékait, amelynek összege május végén már meghaladta a 26,6 milliárd eurót, szemben a szeptember végi 17,4 milliárd euróval.

Oszkó Péter rögzítette, hogy ha a válságkezelő kormány végrehajtja programját - amelynek egyik legfontosabb eleme a 2010. évi adótörvények jövő heti elfogadása -, akkor felgyorsulhat a visszatérés a piaci finanszírozáshoz. Ennek feltételeit már hónapok óta készíti elő az Államadósság Kezelő Központ azzal, hogy a diszkont kincstárjegyek esetében a kibocsátásnál már visszaállította a szokásos mennyiséget, az államkötvény piacot pedig fokozatosan építi visszavásárlásokkal, valamint kis mennyiségű, de rendszeres aukciókkal.

A külföldi kötvénykibocsátást előkészítő külföldi roadshow júliusban indul Frankfurtban, s folyatódik több európai nagyvárosban, Párizsban, Londonban. Majd a nyár közepén a tengerentúlon - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását