2024. április 26. - Ervin

Fej-fej mellett a Jobbik és az MSZP

A biztos szavazók körében a Fidesz 48 százalékon áll, míg az MSZP és a Jobbik ugyanolyan arányú támogatást: 9-9 százalékot tudhat magáénak; a válaszadók csaknem kétharmada szeretne előre hozott választásokat a Nézőpont Intézet legfrissebb, júniusi felmérése szerint.
2009. június 24. szerda 16:08 - HírExtra
A Heti Válasz számára készült reprezentatív közvélemény-kutatást június 16-a és 19-e között végezték ezer fő megkérdezésével.

A hetilapban csütörtökön megjelenő felmérés szerint most esett először 10 százalék alá a kormányzó szocialisták támogatottsága a biztos résztvevők táborában. Az MDF 3 százalékon, az SZDSZ és a Lehet Más a Politika (LMP) 2-2 százalékon áll. A bizonytalanok száma 14 százalék volt, míg 12 százalék nem válaszolt - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésben.

A válaszadók közel kétharmada (63 százalék) szeretne előre hozott voksolást. Ez némi növekedést jelent az elmúlt hónapokhoz képest, a jövő április előtt új parlamentet választani akarók aránya májusban csak 60 százalékos volt.

Az új kormányfő nem lett népszerűbb elődjénél: a magyarok 52 százaléka elégtelenre vagy elégségesre értékeli eddigi munkáját, jelest csak a megkérdezettek két százaléka adott, iskolai jegyek szerinti átlaga 2,24 lett. A kabinet által "történelmi adócsökkentésként" bejelentett adócsomagról csak a megkérdezettek kilenc százaléka gondolja, hogy csökkenti a közterheket, 47 százalékuk pedig épp az ellenkezőjében hisz.

A kutatás szerint a szocialista politikusok közül három személy jöhet szóba miniszterelnök-jelöltként a közvélemény számára: Szili Katalin (23 százalék), Lendvai Ildikó (15 százalék) és Mesterházy Attila (11 százalék).

Figyelemre méltónak tartják a felmérés készítői, hogy a bevallottan MSZP-szavazók körében 27 százalékkal Mesterházy a legnépszerűbb (Lendvai 24 százalékot, Szili 20 százalékot kapott). A kinevezése óta sokat szereplő frakcióvezető ráadásul épp az MSZP számára fontos választói csoportokban a legerősebb, azaz a budapesti és az idős szavazók körében.

A kutatás szerint egy új választás alaposan átrendezheti a magyar pártrendszert. Csak minden ötödik válaszadó (19 százalék) gondolja úgy, hogy az SZDSZ, és ötből ketten (40 százalék), hogy az MDF tagja lesz a következő Országgyűlésnek is. Ezzel szemben a Jobbik küszöbátlépését a megkérdezettek 72 százaléka valószínűsíti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 24. 16:17
Nem árt, ha tudatosulna: ez nem a Jobbik érdeme, hanem a parlamenti pártok lesújtó kritikája!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását