2024. május 21. - Konstantin

Tanúként idézik be az egészségügyi minisztert?

Ha szükség lesz rá, tanúként idézteti meg a hódmezővásárhelyi kórház Székely Tamás egészségügyi minisztert egy kártérítési perben:
2009. június 23. kedd 16:23 - HírExtra
Kallai Árpád kifejtette: Székely Tamás elismerte, hogy a 2007-ben bevezetett ágyszámcsökkentést megelőzően is az országos átlagnál több beteget kezeltek az intézményben.

Számszerűsítve az igazgató elmondta: az ágyszámcsökkentés előtt, azaz 2007 áprilisát megelőzően a városi intézményben egy ágyra 197 lakos jutott. Ez az átlag akkor a megyében 150, a régióban 175, az országban 170 volt.

Ez azt jelenti, hogy az egy ágyra jutó lakosokat számítva már a kiindulópontban is hátrányosabb helyzetben volt a vásárhelyi kórház, mint a magyar átlag. 2007 áprilisát követően az ágyszám 315-ről 116-ra csökkent. Ezzel az egy ágyra jutó lakosok száma 491 lett, mely több mint kétszázötven százalékos növekedést jelent - részletezte.

A főigazgató hozzátette: a jogerős bírósági döntést követően az intézménynek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződését felül kell vizsgálni, és ha szükségessé válik, a város igaza mellett tanúként a minisztert is beidéztetik a közeli jövőben indítandó kártérítési perben.

"Ne mondjon mást, mint amit tegnap, azaz, hogy az Erzsébet Kórházban Hódmezővásárhelyen az egy ágyra jutó lakosok száma magasabb volt, mint a megyében, a régióban, és az országos átlag" - mondta Kállai Árpád arról, mire lennének kíváncsiak, ha a minisztert tanúként megidéztetnék.

A szakember az MTI-nek elmondta: megkezdődtek a szakértői vizsgálatok, hogy milyen típusú és mekkora értékű kártérítésre tartanak igényt. Számszerűsíthetőek az elmaradt bevételek, illetve a pluszköltségek, de elemzik azt is, hogy az ágyszámcsökkentés miatt milyen kárt szenvedtek az egészségügyi ellátásban a hódmezővásárhelyiek.

Hétfőn napirend előtt Lázár János (Fidesz) a város polgármestere a parlamentben felidézte: a Legfelsőbb Bíróság határozatában Hajdu-Bihar megye, Békés megye és Hódmezővásárhely esetében mondta ki, hogy politikai döntés született a kórházi ágyak megállapításánál.

Székely Tamás egészségügyi miniszter erre reagálva közölte: több mint 60 kórház fordult bírósághoz, és csak hat esetben adtak igazat a fellebbezőknek.A Legfelsőbb Bíróság ítélete azt is tartalmazza: nem volt intézményspecifikus a döntés - emelte ki a tárca vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását