2024. május 13. - Szervác, Imola

Obama hadsereget fejleszt

Az Obama-kormány szerint 260 ezer fős afgán hadsereget kell építeni, ekkora haderő képes biztosítani a hatalmas ország biztonságát - írta a keddi The New York Times.
2009. június 23. kedd 19:39 - HírExtra
A liberális napilap megjegyezte: bár még nem született döntés az ügyben, ez csaknem kétszerese annak, mint amennyit Barack Obama amerikai elnök elődje javasolt. George Bush 90 ezerről 134 ezerre akarta emelni az afgán hadsereg létszámát. Az újság szerkesztőségi cikkében megállapította, hogy az Afganisztánból érkező hírek nem kedvezőek; június első hetében több mint 400 támadás történt, több, mint 2001 óta bármikor.

A lap helyesnek tartja Obama azon döntését, hogy újabb csapatokat kell küldeni a közép-ázsiai országba. Az év végén már 68 ezer amerikai katona fog állomásozni Afganisztánban, ami az amerikai adófizetőknek évente több mint 60 milliárd dollárjába fog kerülni.

A The New York Times leszögezte: Afganisztánban nem lehet szó tartós biztonságról és az amerikai csapatok távozásáról, amíg az országnak nincsen működőképes hadserege és rendőrsége, amelyek képesek visszaszorítani a felkelőket, és élvezik a népesség bizalmát. Egyik sem fog bekövetkezni egyik napról a másikra.

A lap megírta, hogy Washington hét és fél éven át 15 milliárd dollárt költött olyan képzési programokra, amelyek kudarcot vallottak. Az újság a Bush-kormányt hibáztatta, amiért soha nem küldött elegendő kiképzőtisztet Afganisztánba. A Pentagon hanyagul kezelte az odaszállított fegyverek nyilvántartását is, több tízezernek nyoma veszett, sok az ellenség kezébe került, és az amerikai katonák ellen használták fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását