2024. április 29. - Péter

Ennyit költött Amerika! De mire?!

A pénzügyi-gazdasági válság eddig több ezer milliárd dollárt emésztett fel. Ez minden idők legdrágább rendkívüli eseménye az amerikai nép számára. Pontosan mennyibe is került eddig? Többe, mint gondolnánk…
2009. június 21. vasárnap 09:19 - Kesjár Norbert
A gazdasági válság rengeteg áldozatot követel a világ országaitól és az egyszerű emberektől egyaránt. A több mint egy éve tartó világméretű krízis emberek, családok egzisztenciáját, országok fizetőképességét döntötte eddig romba.

A háborús kiadások sehol sincsenek

Csomagok
2008 végén fogadta el az Egyesült Államok Kongresszusa az ún. bankmentő csomagot, mely 700 milliárd dollár támogatást tartalmazott, majd ezt követően 2009 februárjában fogadták el a még ennél is nagyobb, az ún. gazdasági ösztönző csomagot. Az 1073 oldalas pénzügyi csomag végösszege 787 milliárd dollárra rúg. A csomag elsősorban szövetségi munkahelyteremtő programokat és adócsökkentést tartalmaz, s az amerikai GDP 5 százalékával megegyező mértékű. „Ez a történelmi lépés nem a vége lesz annak, amit a gazdaság talpra állítása érdekében teszünk, hanem inkább a kezdete” -. mondta Obama a megszavazása után.
Forrás: MTI, napi.hu
A világ leggazdagabb és legfejlettebb országa az Amerikai Egyesült Államok. A Föld egyetlen szuperhatalma története során már számtalan háborúban vett részt és több gazdasági válságot is átélt. A jelenlegi azonban minden felülmúlja.

Gondoljunk csak bele!

Az 1929-33-as nagy gazdasági világválság és az azt követő felépülés, a második világháború hatalmas anyagi és embervesztesége, a koreai, a vietnami és az iraki háború óriási költségei, az amerikai űrprogram – elsősorban a Holdra szállás – csillagászati költségvetése…

Ezek az elképesztő költségek, veszteségek, beruházások a maguk idejében az amerikai nép teljes odaadását és az amerikai kormányzat teljes támogatását kívánták. Még elképzelni is szörnyű, hogy mennyit lehetett volna megtakarítaniuk az amerikaiaknak, ha nem következtek volna be…

Ezek azonban mind semmik ahhoz képest, amit a mostani világválság követel a kontinensnyi országtól és annak állampolgáraitól. Egy – a napokban megjelent – elemzés szerint a gazdasági válság eddigi pár hónapja alatt a fentebb megemlített költségeknek a sokszorosát emésztette fel.

A Ritzholtz Research kutatóintézet vezető szakembere, Barry Ritzholtz szerint a jelenlegi krízis tényleges költsége minden eddigi számítást felülmúl. Ritzholtz összehasonlító ábrájából kiderül, hogy a gazdasági válság 2008 márciusától 2009 márciusáig 12 hónap alatt több mint 15 ezer milliárd dollárt emésztett fel. A fent említett háborúk, válságok és hadászati programok pedig 206 év alatt sem „tudtak” annyi veszteséget termelni, hogy a krízis nyomába érjenek. (Az összehasonlítás során természetesen a pénz mostani reálértékét nézte, tehát belekalkulálta az évek pénzromlását is).

Mire ment el ennyi pénz?

Nem mindenki ért egyet
„Az Obama-kabinet bankmentő intézkedési valószínűleg nem járnak majd sikerrel, mivel ahelyett, hogy egy életképes pénzügyi rendszer életre hívását segítenék elő, mindössze a Wall Street szereplőinek helyzetén javítanak. A csomag készítői vagy a bankok zsebében vannak vagy nem hozzáértők, ezért az adófizetők vesztesége valószínűleg sokkal nagyobb lesz annál, mint amennyit a bankok profitálhatnak a csomagból” – mondta Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.
Forrás: portfolio.hu
Barry Ritholtz szerint tehát a kiadások összege meghaladja a 15.000 milliárd dollárt és a költekezésnek valószínűleg még nincs vége, azaz ennek akár a többszörösét is mutathatja a majdani „számla” végösszege.

A tavalyi év végéig az eddigi legköltségesebb „beruházás” a vietnami háború volt Ritzholtz ábrája szerint, ezt követi az iraki megszállás és a harmadik helyen áll a koreai háború, illetve a New Deal.

A jelenlegi válság legnagyobb tételét a kereskedelmi papírok (főként az értékpapírok) elértéktelenedése, a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzáloghitelbankok megsegítése, illetve papírjaik elértéktelenedése jelentette. Jelentős tétel még továbbá a világtörténelem leghatalmasabb állami gazdasági ösztönző és bankmentő csomagja, illetve az AIG – amely a Föld legnagyobb biztosítója volt – és a detroiti autógyárak finanszírozását szolgáló kongresszusi pénzügyi csomag is.

Szakértők szerint azonban a Bush- és az Obama-adminisztráció által elköltött összeg nélkül még siralmasabb lenne az összkép. A stabilizációs keretek annyira jól működnek eddig, hogy több vezető elemző is annak a véleményének adott hangot, hogy „látja az alagút végén a fényt”, azaz: a gazdasági válság nemsokára véget érhet.

Az Amerikai Egyesült Államoknak tehát hatalmas árat kellett fizetniük az elsősorban a saját bankjaik és a megtévesztett, s egyúttal nem is túl tudatos hitelfelvevőik által okozott kárért. Amerikát ezzel nemcsak gazdasági értelemben érte kár, mert a mostani krízisnek már középtávon is jelentős hatalmi-politikai következményei is lesznek. Az USA elveszítheti a világ vezető gazdasági hatalma címét és szembesülhet azzal, hogy miként emelkedik mellé (fölé?) a gazdasági válság ellenére is erősödő Kína, India és a többi – most még fejlődőnek nevezett – ország.

Megérte?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tipo
2009. június 24. 11:26
gy vasat sem koltottem volna semmifele bank es biztositotarsasag megmentesere. Ok okoztak a bajt elsosorban es most ok kapjak a mentopenzt? Igy ez a valsag meg fog ismetlodni egeszen addig amig gyokeresen meg nem valtoznak a dolgok. Amerikaban es meg sok orszagban pl. a Jovedelem Adoztatasa illegalisan es csalassal lett bevezettetve. A jovedelem adoztatasara semmi szukseg nincsen. Az igy bejovo penzbol az USA egy vasat sem lat tehat nincsen visszafektetve az infrastrukturaba ebbol semmi hanem a Vilag Bank nyeli el. Igy ertelmetlen annak feszegetese, hogy ha nincsen jovedelem ado akkor mibol lesznek az utak es iskolak fizetve? Abbol lesznek fizetve amibol eddig is, benzin ado es AFA. Az Ingatlan eves megadoztatasa is illegalis. A tulaj megveszi a hazat, de O a tulajdonos igazabol, vagy az allam? Ezen kivul a Federal Reserve -ot - ami csak a neveben Federalis amugy meg egy magan Bank - azonnal meg kellene semmisiteni illetve elvenni toluk a penz nyomtatasanak es igy a penz kikolcsonzesenek a jogat! Igy azonnal megoldodna minden problema.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását