2024. április 24. - György

A hófehér mosoly titka: bevezető a fogfehérítés rejtelmeibe

Első a magabiztosság, ehhez pedig hozzátartozik a ragyogó mosoly is! Sok ember nem elégedett a fogai színével, ezért a HírExtra felkeresett egy fogorvost, hogy segítsen nekünk a fogfehérítésben.
2009. június 21. vasárnap 13:59 - Kővári Adrienn
Nincs is szebb egy szép arcnál: tökéletes orr, száj, csillogó szemek és ragyogó haj. Már csak a csodaszép mosoly hiányzik, ugyanis amikor kivillannak a sárgás fogak, rögtön darabjaira hullik ez az idilli, már-már tökéletes kép.

Sok ember küzd azzal, hogy fogai nem csak nem egészségesek, de még csak nem is szépek. Sárga, rosszabb esetben szürke színűek, hézagosak, és még sokáig lehetne sorolni a kisebb-nagyobb problémákat. Amióta egyre közkedveltebb a sztárok körében, hogy orvosi segítséget vesznek igénybe és megcsináltatják fogaikat, azóta még rosszabbul érzi magát azaz ember, aki nem rendelkezik ragyogó fogsorral.

Mitől színeződnek el?

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valakinek nem éppen hófehérek a fogai. Sokan eleve nem is születnek ragyogó fogsorral, míg másoknak idővel sárgul be a mosolyuk. Legfőbb oka elsősorban egy olyan gyermekkorban alkalmazott gyógyszer (Tetrán), aminek a mellékhatása is az, hogy besárgítja az ember csontjait, fogait. Ráadásul a kávé és a cigaretta sem tesz jót neki, mint ahogyan a tea sem.

Állítólag nemcsak ezek a jól ismert anyagok okoznak idővel kellemetlenséget az embernek, hanem akár a csapvíz is árthat fogaink szépségének.

Mivel varázsoljunk egy szebb mosolyt?

Amit sose próbáljunk ki
Ilyen a szódabikarbóna, vagy a só. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ezektől fehérebbek lesznek a fogaik, ráadásul egész olcsón. A szódabikarbóna sem használ annyit, amennyire az ember szeretné, ráadásul otthoni használatra semmiképp sem ajánlott. Összekarcolja a fog felszínét, s nincs amivel le tudnánk polírozni. A só ugyanezt csinálja, csak még jobban karistol. Ez azért nem jó, mert könnyen benne maradnak a résekben az ételmaradékok, s idővel tönkremennek a fogaink, és még rondák is lesznek.
Ma már rengeteg fogfehérítési technika ismert szerte a világon. Ennek ellenére eléggé megoszlik róla a közvélemény, de a szakma véleménye is. Egyes fogorvosok ajánlják, és váltig állítják, hogy ettől semmi baja sem lesz fogainknak, míg más szakemberek tartózkodnak tőle. Úgy tartják, hogy hiába lesz szép az eredmény, mivel vékonyítja a fogzománcot, annyira jót mégsem tesz. A vékony zománc érzékennyé teszi a fogat, idővel könnyen le is törhet.

Mivel a fogfehérítés nem tart örökre, ezért évente, esetleg valakinek félévente sem árt újra kezeltetnie. Ez hosszú távon nem valami egészséges.

Emellett az eredményessége is megkérdőjelezhető. Annál hatékonyabb az eljárás minél koszosabb valakinek a fogsora. Ezt úgy kell érteni, hogyha azért sárgásak, mert sok vörösbort, kávét fogyasztottunk, akkor sokkal fehérebbek lehetnek a fogaink. Viszont, ha ez velünk született tulajdonság, akkor már kevésbé lesz látványos a változás.

A HírExtra felkereste Dr. Katona Emesét, a Clinident Fogászati Centrum egyik fogorvosát, hogy segítsen nekünk eligazodni a fogfehérítés rejtelmeiben, mert rengeteg mindent hall az ember, s nehéz eldönteni, hogy vajon mi is igaz mindebből. Ezért feltettük a doktornőnek a legáltalánosabb kérdéseinket, amit mindenkinek tudnia kell, ha a ragyogó fogsor mellett döntene.

Milyen mellékhatásai vannak a fogfehérítésnek? Sok helyen olvasni, hogy hosszú távon árthat a fogzománcnak, igaz ez?

Átmeneti fogérzékenység léphet fel a kezelés után. Léteznek olyan anyagok, amikkel lehet csökkenteni, ezt az érzékenység, hogy mihamarabb megszűnjön. Nem roncsolja a fogakat, és hosszú távú érzékenység sem lép fel, ez csak egy tévhit.

Milyen gyakran kell elvégezni?

A gyártó kettő-négy évet mond, ő eddig garantálja a fehérséget, de igazából ez attól is függ, hogy ki milyen életmódot folytat. Ha sok színezékanyagot visz be a szervezetébe, akkor az csökkenti a fehérítés tartósságát. Lehet persze sűrűbben is, Amerikában irdatlan fogfehérítési őrület folyik. Nem ritka, hogy háromhavonta fehérítik a fogaikat, látszik is rajtuk, hogy nem éppen természetesek, és egészségesek. Ott rengeteg embernek túlfehérített a foga.

Azt lehet előre tudni, hogy mennyire lesz fehérebb az ember foga?

Nem lehet sajnos tudni, mert mindenki egyénileg reagál az anyagra, valaki jobban, míg valaki kevésbé. Általában, ha rendelői fogfehérítés van, akkor mindig követi ezt utána egy otthoni fehérítés is, ami egy-két alkalmat jelent, és csak akkor, ha nemi volt hatékony az eljárás.

Azt lehet tudni, hogy pontosan mitől színeződik el az ember foga?

Ez egyrészt genetikai elszíneződés, másrészt vannak olyan anyagok, amik nem tesznek jót fogainknak ilyen a dohányzás, kávézás, de inkább genetikai háttere van ennek. Létezik olyan tetraciklin tartalmú gyógyszer, amit, ha gyerekkorban használ valaki, és éppen fejlődik a maradandó foga, akkor ez problémát okozhat. Amikor kibújik a gyermek első foga, akkor látszik egy nagyon csúnya elváltozás rajta. Ezt sajnos fehérítéssel sem lehet kezelni, valamennyit lehet rajta javítani, de önmagában nem kezelhető.

Mostanában hallani lehetett olyan híreszteléseket is, hogy a csapvíz is okolható a sárga fogakért. Ennek van valami alapja?

Nem hiszem, hogy befolyásolja a csapvíz a sárgaságot. Inkább a vörösbor, a kávé, tea, dohányzás, ezek már inkább károsítják. Vagy ha a nyálelválasztásunk rosszabbul választja ki a színezékeket, mint másé, akkor sötét foltok jelenhetnek meg a fogainkon, de általában ezek mind csak a külfelszínen vannak, amiket polírozással el lehet távolítani. A korral mindig sötétedik a fog, mert az ideg folyamatosan húzódik vissza, ezáltal élettelenebbé válik az a terület, mint gyermekkorban.

Ha valaki úgy dönt, hogy lemond a kávéról, cigarettáról, akkor azzal javulhat fogainak az állapota?

Sajnos ettől se javulni, se romlani nem fog, mert csakis a fogmosáson múlik, de fehérebb biztosan nem lesz.

A fogfehérítő fogkrémeknek van valamilyen hatása, fehérítenek, vagy semmi ilyet ne várjunk tőlük? Képesek csodát tenni?

Semennyire sem használnak. Csak annyit csinálnak, hogy a fog felszínén lévő színezékeket próbálják eltüntetni, de önmagában nem fehérítik a fogakat. Ez szintén egy tévhit, ne várjuk tőlük a csodát, mert olyanra sosem lesznek képesek, mint a fogfehérítő eljárások.

Azt lehet tudni, hogy egy kezelés úgy körülbelül mennyibe kerül?

Ez helytől függ, és attól, hogy milyen fehérítőt használ a fogorvos, hiszen ebben is különböző márkák léteznek. Az tudom, hogy nálunk az otthoni fehérítés az százezer forint, a rendelői hetvenezer. Nekünk folyamatosan vannak akcióink, most nyáron is lesz egy 20 százalékos kedvezményünk. Nagyon számít az, hogy milyen anyaggal dolgozik a fogorvos. Hazánkban olyan ötven és százötven ezer forint közé tehetőek a fogfehérítő eljárások.

Reméljük sikerült eloszlatnunk a kétségeket, és tiszta vizet öntenünk a pohárba. Dr. Katona Emese kecsegtető tényeket mesélt, hiszen akár évekig is élvezhetjük a fehérítés jótékony hatását, és fájni sem fog tőle a fogunk. Ha valaki többnek érezné magát fehérebb fogakkal, akkor mindenképp vágjon bele, mert veszíteni semmit sem veszíthet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását