2024. május 7. - Gizella

Átgondolatlan a krízisalap?

Átgondolatlannak és helytelennek tartja négy hazai karitatív szervezet a kormány által kezdeményezett krízisalap létrehozását. Erről a szervezetek tájékoztatták az MTI-t pénteken.
2009. június 19. péntek 13:21 - HírExtra
A Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága közös állásfoglalást adott ki, amelyben a közlik: teljességgel érthetetlennek és szereptévesztésnek tartják a kormány kezdeményezését, amellyel az adófizető polgároktól adomány címén gyűjt pénzt a létrehozott krízisalapba.

A kormány nem karitatív szervezet - szögezi le a négy szervezet, és felhívja a figyelmet, a válság miatt bajbajutottak támogatásának legmegfelelőbb módja a karitatív szervezeteken keresztüli segítségnyújtás.

Az állásfoglalás hangsúlyozza: szakmailag is kifogásolható a krízisalap létrehozása, mert ezáltal a kormányzat egy különálló rendszert állít fel, amely nem kapcsolódik a meglévő intézményrendszerekhez. Ezzel a kormány a valós problémát kezelni nem tudja, csak időben elodázza annak súlyosabb következményeit - áll a dokumentumban.

A szervezetek azt javasolják, hogy egy újabb rendszer létrehozása helyett azon civil szervezetek lehetőségeit bővítsék amelyek ténylegesen a krízishelyzetet kiváltó okok megszüntetésével foglalkoznak.

Leszögezik azt is, hogy a jelenlegi kormányzat a civil szervezetek működési terét évek óta folyamatosan szűkíti. A szervezetek meglepőnek tartják, hogy az alap részét képezi majd az áramszolgáltatók egyetemes szolgáltatási árréséből származó többletbevétel - 2-2,5 milliárd forint - is. Hozzáteszik: mint ismeretes, a Magyar Energia Hivatal 2009. április 9-i határozata értelmében ezt az összeget a szociálisan rászorulók között gyakorlatban tevékenykedő, szakmailag hozzáértő civil szervezeteken keresztül kell felhasználni.

A kormány szerdai ülésén döntött a felülről nyitott krízisalap létrehozásáról, amelyet 1 milliárd forinttal hozott létre, de tervei szerint akár 4 milliárd forint is összegyűlhet. Az alapba bárki befizethet, azt gyarapítja az áramszolgáltatók extraprofitjából való 2-2,5 milliárd forintos hozzájárulás és az állami vállalatvezetők kétmillió forintos fizetése feletti összeg, de a kormány tagjai is fizetnek be pénzt.

A kríziskezelő program augusztus 1-jén indul és november 30-ig tart, a programban részt vevők - több feltétel teljesítése esetén - egyszeri, 20-50 ezer forint közötti, különös méltánylást igénylő esetben 100 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását