2024. május 2. - Zsigmond

A tanárok is hibásak a diák öngyilkosságában?

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi és a Szent István Gimnázium tanári karának felelősségét is felvetette Esztergom polgármestere szerdán amiatt, hogy a vonat alá feküdt az iskola egyik diákja. A gimnázium közalkalmazotti tanácsa visszautasította Meggyes Tamás állításait.
2009. június 17. szerda 21:53 - HírExtra
A 16 éves fiút múlt szombaton, Dorogon gázolta halálra a vonat. A rendőrség közlése szerint a mozdonyvezető látta, hogy a fiú szándékosan a sínre fekszik, de azonnali vészfékezéssel sem tudta már megakadályozni a balesetet.

Meggyes Tamás polgármester szerdán a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: "ez 2-3 éves felelőtlen pedagógusi magatartás következménye, voltak olyan tanárok vagy tanár, aki a gyerekeket, köztük ezt a szerencsétlen fiút is belehajszolta egy olyan küzdelembe, ami nem a gyerekek ügye".

Hangsúlyozta, hogy ez a magánvéleménye, s kijelentette: a diákcsíny összefüggésben van azzal a diáksztrájkkal, amit a pedagógusok kezdeményeztek.

Mint hozzátette, árulkodó a fiú utolsó üzenete, miszerint nem akart szégyent hozni az iskolára. "Én azt gondolom, ebből sok minden következik és komoly pedagógusi hibák lesznek megállapíthatók" - mondta a polgármester.

Az MTI úgy tudja, az önkormányzat fekete lobogót tett ki a városházára és megüzente a nevelőtestületnek, hogy csütörtöktől egy héten át reggel nyolctól délután négy óráig minden tanár köteles a gimnáziumban tartózkodni, a vizsgálat miatt.

A tantestület névtelenséget kérő tagjainak tájékoztatása szerint az iskolában kialakult egy kör, amelynek tagjai különféle diákcsínyeket követtek el és ezért pontokat lehetett szerezni.

A 16 éves fiú szombaton dél körül osztálya termében meggyújtott egy újságot, majd azt a szemetesbe dobta, miközben a diákok többsége egy gyűlésen volt. A füstöt felfedező tanárok közölték vele, hogy addig nem mehet haza, amíg nem beszélt az igazgatóval. A gyújtogatásról jegyzőkönyvet vettek fel és telefonon tájékoztatták a diák édesanyját. Megemlítették, hogy korábban egy másik diákcsíny kapcsán is szóba került a fiú neve, de ő tagadta, hogy ahhoz köze lett volna.

A fiú végül nem beszélt az igazgatóval, hanem a táskáját hátrahagyva távozott az iskolából és a vonat elé vetette magát, édesanyja csak este kezdte keresni az osztályfőnöknél.

A gimnázium közalkalmazotti tanácsa az MTI-hez eljuttatott közleményében visszautasította Meggyes Tamás nagy nyilvánosság előtt elhangzott állításait és leszögezte: azok megalapozatlanok, minden tényt és hiteles információt nélkülöző vádaskodások. Rámutattak arra, hogy a polgármester a műsorban elmondta: nem járt a helyszínen és az igazgatóval sem beszélt ez ügyben, sem személyesen, sem telefonon.

Az esztergomi önkormányzat és a Szent István Gimnázium viszonya akkor romlott meg, amikor az intézményt egy várostól távol lévő ingatlanba költöztették és két hetet csúszott a tanévkezdés. A képviselő-testület leváltotta az önkormányzat felelősségét hangoztató igazgatót; az erről döntő ülésen tojással dobálták meg a polgármestert, majd 800 ember tüntetett a városháza előtt.

Az elmúlt hetekben a képviselők öt évre kinevezték a korábban egy évre megbízott igazgatót, akinek a pályázatát a tanárok, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat is elutasította. A döntés ellen tiltakozva visszaadta városi kitüntetését a gimnázium nyugalmazott címzetes igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Bálint
2009. június 25. 13:59
Egy fiatal élet kioltása mindig nagyon szomorú, és mint édesanya, mélyen együttérzek a gyászoló szülőkkel. Mindamellett nagyban az ő felelősségüknek is tartom, hogy ez a fiú ilyen tragikus lépésre ragadtatta magát. Ez az öngyilkosság az előzmények tükrében a fiú súlyos érzelmi, magatartásbeli és mentális zavaraira utal. Egy egészséges légkörű családban ez nem történhet meg, de továbbmegyek: az sem, amit a fiú és társai az iskolában műveltek. Mélységesen fölháborító az esztergomi polgármester nyilatkozata. A hozzá hasonló nézetű emberek miatt jutottunk oda, hogy manapság az iskolákban nincs fegyelem, becsületes tanárokat lehet szidalmazni, köpködni, sőt verni. Ha a polgármester úréhoz hasonló szemléletűek lejáratják a pedagógusokat, mi várható a diákoktól? Szögezzük le: a szemetes felgyújtása talán még elfogadható (lenne) egy óvodástól, azonban semmi szín alatt sem diákcsíny! Egy 16 éves azért jár iskolába, hogy a tanárokra hallgatva - és irántuk tiszteletet tanusítva - tanuljon és okuljon tőlük, nem pedig azért, hogy diákcsínynek becézett rongálásokban élje ki magát. Ezért igenis járjon komoly büntetés! Nem a tanárokat kell felelősségre vonni amiatt, ha valamelyik tanítvány olyannyira labilis, hogy nem mer szembenézni tettei következményeivel. Ilyesmiért még általánosban is igazgatói megrovás jár, nemhogy gimnáziumban! Néhány évtizeddel ezelőtt kevesebbért is eltanácsolhatták a diákot, és okkal. A polgármester úréhoz hasonló vélemények miatt a mai fiatalok felbátorítva érzik magukat, mert tudják, tanáraik kezében nincs eszköz a gátlástalan rendbontásokkal szemben. A valaha nagy szégyennel járó büntetéseken ma már jobb esetben kuncognak, gyakrabban hangosan kiröhögik, kigúnyolják a pedagógust. Ma a fegyelem bomlasztása számít "menőnek", a fegyelmezett diák pedig stréber. Ezt a feje tetejére állított értékrendet sugalmazni, sőt támogatni, az a felelőtlen magatartás, Polgármester úr! Ez meg az én magánvéleményem.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását