2020. július 8. - Ellák

Nagykövetségeket zárunk be

Négy nagykövetséget és nyolc főkonzulátust zár be Magyarország, emellett három nemzetközi szervezetben működő nagykövetséget költöztetnek össze más képviselettel.
2009. június 16. kedd 17:39 - HírExtra
Európában csak a luxemburgi nagykövetséget zárja be Magyarország. Latin-Amerikában Venezuelában és Chilében, Délkelet-Ázsiában pedig Malajziában zárja be kapuit a magyar nagykövetség. A főkonzulátusok közül a düsseldorfi, a lyoni, a krakkói, a chicagói, a torontói, a Sao Paulo-i, a hongkongi és a sydney-i szűnik meg - mondta a miniszter.

A nemzetközi szervezetekhez akkreditált képviseletek közül hármat összeköltöztetnek az ugyanabban a városban lévő másikkal. Párizsban az UNESCO képviselet a helyi magyar nagykövetségre, Genfben a WTO képviselet az ENSZ képviseletre költözik, Bécsben pedig az EBESZ és az ENSZ képviselet költözik össze - tette hozzá.

"Ma úgy látjuk a minisztérium felelős vezetőivel együtt, hogy ezeket a lépéseket meg kell tenni. Lehet, hogy holnap vagy holnapután másutt új képviseletet nyitunk. Minden ország zár be és nyit képviseleteket" - mondta Balázs Péter.

A bezárások hetven munkatársat érintenek, de mindenkinek lesz helye a tárcánál, senki nem kerül az utcára - fűzte hozzá.

Az átszervezés után még nagyobb szerepe lehet a tiszteletbeli konzuloknak, megpróbálják még jobban bevonni őket a tényleges konzuli ügyekbe. Jelenleg több mint kilencven országban több mint kétszáz tiszteletbeli konzulja van Magyarországnak - mutatott rá a tárcavezető.

A képviseletek ingatlanjai a nemzeti vagyonkezelő kezében vannak, a Külügyminisztérium az eladáshoz szükséges feltételek megteremtésében segíthet. Az értékesítésből befolyó pénz is a központi költségvetésbe kerül - mondta Balázs Péter.

A bezárásokkal évente kétmilliárd forintot spórolhat meg a Külügyminisztérium - fűzte hozzá.

Az érintett országokat kedden tájékoztatják a magyar képviseletek bezárásáról - hangsúlyozta a miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását