2024. május 2. - Zsigmond

Az igazi változás: Kevesebb beteget lát el a kórház

Kevesebb beteget tud ellátni a finanszírozási szabályok változása miatt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Győrött - mondta Szakács Imre (Fidesz), a fenntartó Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke kedden sajtótájékoztatón.
2009. június 16. kedd 17:35 - HírExtra
Az ellenzéki politikus közlése szerint éves szinten több mint 700 millió forint elvonást jelent a győri fekvőbeteg-ellátó intézmény számára az áprilistól módosított finanszírozás. Ezt tetézi az évi 200 millió forintos bevételkiesés, amely a járóbeteg-szakellátást sújtja.

A közgyűlési elnök kitért arra: 2004 és 2008 között évente 1,5-2 milliárd forintos elvonást volt kénytelen elszenvedni a kórház a kormány intézkedései miatt. A teljesítményvolumen-korlát (tvk) feletti finanszírozás megszüntetését követően közel 800 dolgozót küldtek el az intézményből.

Mint mondta, az új finanszírozási rendszerből származó bevételkiesés mellett most a közüzemi díjak emelkedése, az áfakulcs változása és a bérpolitikai intézkedések ellentételezésének elmaradása összességében 1,6 milliárd forintos forráshiányt idéz elő éves szinten.

Ezek következtében a betegeknek a jelenleginél is hosszabb várólistákkal kell számolniuk - közölte Szakács Imre. Hozzátette: még kedvezőtlenebbé válik a helyzet az ortopédián, ahol 3 évet kell várni térdprotézisre, s 174-en várakoznak.

Csípőprotézis-műtét előtt 168 beteg áll, számukra a várakozási idő 1,5 év.

Szürkehályogműtétre pedig közel 900-an várnak a szemészeten.

Nehezíti a kórház anyagi helyzetét, hogy a fekvőbeteg-ellátásban részesülők 12 százaléka területen kívüli lakos, s utánuk nem fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - mondta a közgyűlési elnök.

Szakács Imre közölte: a problémák felőrlik az egészségügyi személyzetet, már az ápolási területről is menekülnek a dolgozók.

A Petz Aladár kórház adóssága jelenleg 1,8 milliárd forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását