2024. május 19. - Ivó, Milán

Megkezdődött az elnökválasztás

Megkezdődött pénteken az elnökválasztás Iránban. A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint nyolc órakor nyitották meg.
2009. június 12. péntek 08:14 - HírExtra
A két nagy esélyes egyike a leköszönő államfő, a keményvonalas politikát folytató Mahmud Ahmadinezsád. Fő vetélytársa a Nyugaton mérsékeltként emlegetett Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnök: a politikába 20 év szünet után visszatért konzervatív politikust reformerek is támogatják. Rajtuk kívül indul az elnökválasztáson a reformpárti Mehdi Karubi volt parlamenti elnök, valamint a konzervatív Mohszen Rezai, a nagyhatalmú Forradalmi Gárda korábbi vezetője.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a leadott szavazatok minimum 50 százalékát plusz egy szavazatot, június 19-én második fordulót tartanak.

A választási kampány viharos és feszült volt. A négy jelölt éles szócsatákat vívott, híveik pedig - az iszlám köztársaság történetében eddig soha nem tapasztalt aktivitást mutatva - tömegtüntetéseket tartottak.

A szavazóhelyiségek a részvételi aránytól függően akár éjfélig is nyitva lesznek. A hivatalos eredményeket várhatóan a zárás után 24 órával teszik közzé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását