2024. május 17. - Paszkál

Székely nyugodt a világjárvány és a WHO miatt

Egyelőre nem szükséges újabb intézkedés bevezetése Magyarországon amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.
2009. június 11. csütörtök 21:57 - HírExtra
A WHO és Európai Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központ ajánlásai alapján elkészítették és aktualizálták a magyarországi pandémiás tervet - közölte Székely Tamás.

Mint mondta, a szükséges intézkedések végrehajtása már folyamatban van, tehát "semmiféle újabb intézkedésre jelen pillanatban nincsen szükség".

A WHO csütörtökön közölte tagállamaival, hogy a legmagasabb, hatos szintre emeli az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét.

Székely Tamás szólt arról is: a WHO azt ajánlja minden országnak, hogy folyamatosan kövesse nyomon az influenzás megbetegedéseket, tartsák fenn az influenzafigyelő tevékenységet, valamint vizsgálják felül a pandémiás terveket. Ez Magyarországon mind megtörtént - tette hozzá.

A lakossági kommunikációt pontosítani kell - mutatott rá a tárcavezető. Ennek anyaga elkészült, az egészségügyi tárca, az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján elérhető. A lakosság "abszolút jól kooperál az egészségügyi hatóságokkal" - jegyezte meg.

Székely Tamás hangsúlyozta, nem kell lezárni a határokat, nem kell korlátozni az utasforgalmat. Elmondta azt is, hogy a Ferihegyi repülőtéren kedden leszerelt hőkamerákat nem kell visszahelyezni. Amíg szórványos esetek voltak a világban, addig indokolt volt a fenntartásuk. Ma már azonban ez nem indokolt, többi között azért, mert kiderült, hogy ezekkel az eszközökkel nem lehet távol tartani az országtól ezt a betegséget - mutatott rá Székely Tamás.

Az Egészségügyi Minisztérium csütörtöki közleményében tudatta: Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély. Influenza A(H1N1) - megbetegedést eddig négy esetben igazolt az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjának felső légúti víruslaboratóriuma.

A legfontosabb teendő a továbbiakban is az, hogy amennyiben valakinek magas a láz, köhög, fáj a torka, a feje, rázza a hideg, hányingere van, illetve a fáradtság tüneteit észleli magán, maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönt a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Fokozottan ajánlott az általános higiénés szabályok betartása és betartatása - a gyakori melegvizes, szappanos kézmosás, eldobható zsebkendőbe köhögés, tüsszögés, a gyakori szellőztetés - írták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását